15
ápr

Japán cseresznyefa virágzás

A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi, ami  amellett, hogy Japán jelképe, egyben identitásuk elválaszthatatlan része is.

INOUT-HOME / Hanami

INOUT-HOME / Hanami

A legenda szerint, a FUJI hegység istennője KONOHANA  SAKUYA  HIME, tavasszal életre kelti a halott virágokat, melyek életképességnek legfőbb szimbóluma a cseresznye virág – a SAKURA.

INOUT-HOME / Hanami

A cseresznyevirág apró szirmai az élettől elválaszthatatlan mulandóságot,  a folyamatos megújulás, az újjászületés körforgását szimbolizálják.

INOUT-HOME / Hanami

Az istennő,  – akinek nevében  a KONOHANA jelentése nem más, mint  a „ fa virága” – ezekkel a rózsaszín virágokkal  díszítette  a FUJI-t, így a cseresznyevirágzást, a japánok a tavasz visszavonhatatlan eljövetelének tekintik,  és egy több napon át tartó ünnepség sorozattal, a HANAMI-val  tesznek emlékezetessé.

A HANAMI valójában egy családi és baráti körben, piknikezéssel eltöltött  program, amikor az emberek semmi mást nem tesznek, egyszerűen csak gyönyörködnek déli szigetektől induló, és  felől észak felé haladó, folyamatosan virágba boruló cseresznyefákban.

INOUT-HOME / Hanami

INOUT-HOME / Hanami

A HANAMI , vagyis a „VIRÁGNÉZÉS” hagyományát a japánok a 700-as évek elején, a NARA korban vették át  Kína egyik legjelentősebb császári dinasztiájától,  a TANG dinasztiától. A HANAMI ekkor még csak a tehetős japán emberek időtöltése volt, és csak később, a 700-as évek végén, a HEIAN korban kezdett egyre szélesebb körben népszerűvé válni.

INOUT-HOME / Hanami

INOUT-HOME / Hanami

INOUT-HOME / HanamiNinnaji templom Kyoto

Még később, az EDO korszakban a HANAMI éjszakákba több napos nyúló ünnepséggé fokozódott, ami mai napig megtartotta az akkori szokásokat.

INOUT-HOME / Hanami,

E-szerint az ünnep nem ér véget a napnyugtával – így a virágtól roskadó fákat apró mécsesekkel aggatják teli, így téve még varázslatosabbá, az amúgy is csodálatos látványt.

INOUT-HOME / hanami

És egy gondolat, a cseresznyevirágzás legendájához Japánból, ahol úgy tartják: „ akire ráhull egy cseresznyefavirág, azt szerencse  és  boldogság kíséri útján …”

kapcsolódó témák:  A japánkert szimbolikái – 2, Japán teakert, A japánkert művészete, A japánkert szimbolikái – 1, Japán építészete – 1, Japán építészete – Kenzo Tange, Szárnyas oroszlán a modern japán konyhában, Sziget a konyha közepén – TOYO KITCHEN, Kézműves burkolat Japánból, Friss fűszernövények télen, Kotario Ide – SHELL HOUSE, Minimál ház Honsu szigetén, Penthouse Tokyo-ban