26
ápr

A leghíresebb buddhista szentély

Jáva földrajzi középpontjában, a 3000 m magas hegységek ölelte,  Kedu fennsík, BORUBODUR rejti a világ legnagyobb és leszebb ősi  buddhista szentélyét – melyet a buddhisták,  a földi lét köldökének tartanak.

INOUT-HOME / Borobudur

A BUDDHA életét bemutató templom együttest a 7. és 10.század közt virágzó indiai civilizáció ihlette, erős, és jellegzetes Indonéz hatással, mely végül a  8-9. századi MAHAYANA  buddhizmust követően épült meg. A 120 x 120 méteres négyzet alapú, 34 méter magas, 9 teraszos  piramis alakban épült szentély,  felülnézetből egy háromdimenziós mandala képét adja, ami  az ég és Föld szimbolikus összekapcsolásaként, a világmindenséget  ábrázolja  rituális diagram formájában.

INOUT-HOME / Borobudur INOUT-HOME / Borobudur

A templom – melynek építéséhez becslések szerint, mintegy  55 000 köbméter követ használtak  –  4 oldalán lépcsősor  vezet a bejárathoz , négy,  gyönyörű domborművekkel faragott 5 km hosszú folyosó rendszere  pedig,  a fény és árnyék játéka  révén, egy földi és szellemi létet szimbolizáló, misztikus világot tár elénk.

INOUT-HOME / Borobudur

A folyosók domborművei, jelenetek a MAHAVASZTU-ból , Buddha életének írásos emlékéből, illetve a születése előtti, és a halála utáni időkből. Az  1460 dombormű által feltárt történetet, – mely MAYA királyné álmával indul – az óramutató járásával megegyező módon kell megtekinteni. ……..

……..11111111111111111111111111111111111….11Hirdetés

A történet szerint, a királyné álmában egy fehér elefánttal találkozott , és ezt az álmot követően esett teherbe fiával  SZIDDHARTA-val.  A szeretetben felnövő, széltől is óvott fiatal és rendkívül gazdag herceget azonban megrázó élményt érte harminc éves kora körül, egy felismerés, miszerint a betegség, az öregség és a halál minden érző lény osztályrésze. Ezt a felismerést követően elhagyta családját, lemondott a gazdagságról, és a megvilágosodás keresése érdekében remetének állt.  A domborművek végigkísérik életét, egészen a megvilágosodásáig, vagyis Buddhává válásáig.

INOUT-HOME / Borobudur

A folyosókat  402 db  TATAGATHA (jelentése: bölcs, tökéletes) szobor szegélyezi úgy, mintha mindegyik  a közöttük sétáló látogatókat nézné. Borobudurban nincs központi Buddha szobor,az egész szentély egyetlen központi sztupaként működve, a buddhizmus három világát hivatott bemutatni.

INOUT-HOME / Borobudur

Az öt, mélyen elhelyezkedő négyszögletű terasz a földi létet jelképezi, ez a  vágyak örvénye, vagy más néven a  vágyak birodalma, a: KAMATHATUT.  Innen lehet tovább haladni a formák birodalma, a RUPATHATUT felé, ami azután a legfelső három, kör alakú szintre, a megvilágosodás, vagyis az  ARAVATHATUT szellemi birodalmába vezet.  Az ARAVATHATUT az a szent hely, ahol a buddhizmus ideológiája kibontakozott.

INOUT-HOME / Borobudur

A szinteket végig járva lehet megérkezni ebbe a forma nélküli szellemi birodalomba, ahol a legszembetűnőbb változás, hogy egyetlen szemvillantás alatt eltűnik minden dombormű, hogy a végtelen nyugalom és béke világában, csupán a 72 darab harang alakú sztupa sorakozzon körben –  mindegyikük  egy-egy  Buddha szobrot rejtve magában.  Az egyes szobrok különböző kéztartása, a buddhizmus különféle tanításait  ábrázolja.

INOUT-HOME / Borobudur INOUT-HOME / Borobudur

A legenda szerint, ha valaki meg tud érinteni egy Buddha kezet, annak teljesül egy kívánsága. Ám a helyiek óva intenek a felelőtlen kézsimogatástól, ugyanis az egyik hibásan lett összefaragva, nemhogy szerencsét nem hoz, de nagy veszteségeket ígér. S hogy melyik az…  azt senki nem tudja – mutatva ez is a jó, és a rossz egyensúlyát a világban…

INOUT-HOME / Borobudur

A komplexum tetején, a legfelső terasz közepén egyetlen hatalmas  15 m átmérőjű üres sztupa helyezkedik el, amely a buddhizmus legfőbb céljának, a Nirvána, azaz a felszabadított szellem elérésének,  és az égnek a jelképe.

INOUT-HOME / Borobudur

A szentély, mintegy 75 évig épült, majd közel 200 évvel később a komplexumot elhagyták, és azt hasonlóan  ANGKORVAT  templomvárosához, az őserdő vette birtokába.  Borobudur  a világ egyik legcsodálatosabb buddhista építészeti emléke, melyet  1991-ben az UNESCO,  a Világörökség részévé nyilvánított.

INOUT-HOME / Borobudur