28
máj

Kert bútor trend – végre a szabadban…

kerti bútor trend

Az idei  kerti bútor trend, és kertberendezés irányvonalairól beszélgetünk  SZENTESI NIKOLETTEL, a TECTONA GRANDIS KERTBERENDEZÉS  marketing munkatársával… 

kerti bútor trend

Az elmúlt években elindult egyfajta finom változás a kerti bútorok piacán.  Az idei szezon kezdetén mit láthatunk, ez most milyen irányba tart?

  Szentesi Nikolett                                                                                                                              A piac meghatározó képviselői tovább folytatják  a 2012-ben elkezdett utat, vagyis a változatlanul magas minőségi követelmények mellett, a két  fő csapásirány,  még mindig a tervezés és kivitelezés terén keresendő. Ez a kreatív design és a tökéletes funkcionalitás megőrzése mellett, az abszolút időjárásálló, innovatív kültéri anyagok alkalmazását jelenti.

A most előtérben lévő modern, minimalista építészet nyitja a tereket, hatalmas üvegfalakkal választja  el,  ugyanakkor  mossa össze a  kint és bent világát.  Hogyan alkalmazkodik ehhez a kerti berendezés?

A jelenlegi trend továbbra is a különböző kültéri textíliák és kárpitok-, a kültéri bőr-, és a minden gondoskodást nélkülöző párnatöltetek világa. Az aktuális divat –  a fonott bútorok háttérbe mozdulásával  párhuzamosan – egyértelműen a különböző kárpitos bútorok irányába tolódik el,  erősítve azt az alapszabályt, hogy kertünk/teraszunk megjelenése mind inkább hasonlítson otthonunk belső tereihez – ami kint, az bent…  Továbbá a fonott bútorok helyett,  és a kárpitos megoldások mellett megjelentek a rattan bútort kiváltani akaró úgynevezett kötélből készített megoldások  (Gloster outdoor strap – Source, Cane-Line: Cane-line tex – Conic) illetve a műanyag szálakból font, de lapos kialakítású, áttört textúrájú bútorok is. (Cane-line weave – Edge, Flow, Gloster: Linea , Applebee: Wave)

kerti bútor trend

kerti bútor trend

kerti bútor trend

kerti bútor trend

kerti bútor trend

KERTI BÚTOR TREND

KERTI BÚTOR TREND

Az anyaghasználat  és textúrák tekintetében mik most az irányadó szempontok?

Az alkalmazott anyagok terén sem állt meg az újítási kedv.  Az elmúlt egy-két év újdonsága a már-már műanyag hatású, „hajótestszerű” megjelenés, amelyet a gyártók különböző, rendkívüli teherbírással rendelkező kompozit anyagokkal („quartz composite” – „corian” –  „fiber glass”) vagy alumíniummal oldanak meg. (Manutti-Elements, Viteo-Pure/Slim, Royal Botania: Fold, Zidiz)

KERTI BÚTOR TREND

KERTI BÚTOR TREND

KERTI BÚTOR TREND

További trend az egy bútorban megjelenő többféle anyaghasználat, elsősorban a teakfát csempészik vissza előszeretettel a gyártók a termékekbe. Visszaköszönhet akár fonott, akár inox vagy alu anyaghasználat mellett, mint egy kis lerakó asztal lapja, vagy egy szék lába, vagy akár egy karfa. (Gloster: Dansk, Cloud, Royal Botani: Zidiz, Ninix)

KERTI BÚTOR TREND

KERTI BÚTOR TREND

A színek tekintetében évek óta a semleges natúr színek uralkodnak. Ebben látszik változás idén?

A vezető márkák emellett láthatóan mind inkább szabadjára engedik a tervezői fantáziát: 2013-as kínálataikban ismét nagy szerephez jutnak a karakteres színek, feldobva az egyébként továbbra is kedvelt „föld színeket”. Az erőteljes piros, a narancssárga, vagy a sokadik virágkorát élő lime zöld is tetten érhető. (Manutti-Loop, Leto, Gloster: Asta)

 KERTI BÚTOR TREND

KERTI BÚTOR TREND

Úgy tűnik a nappali egyre inkább folytatódik, vagy mondhatni,  kiköltözni látszik a kertbe. Ezt a hatást mivel teszik még inkább tökéletessé a gyártók? 

A kárpitos megoldások mellett a beltéri lakberendezésben korábban megjelenő modularitás is alapkövetelmény, – a termékek közel 50%-a ilyen kollekciókat takar –  valamint a  minden életteret lefedő kínálat. Legyen szó kültéri nappaliról, étkezőről, konyháról, fürdőről egy termékcsaládon, azaz design-on belül többnyire mindent szükséges elemet megtalálunk. A mellett, hogy a hely adottságaihoz kiválóan tervezhetőek, kreativitásunkat is messze menően kielégíti, hiszen egy bútor akár több tucat variációban jeleníthető meg. A teraszokon, és medencék mellett, akár csak a lakás falain belül, fontos szerephez jutnak a kiegészítők.  Megjelentek a szőnyegek, a különféle tárolók, a praktikus, mobil lerakó asztalkák, és pohártartók, az állólámpák illetve a hangsúlyos virágtartók.  A szőnyegek esetében, a már beltérivel megegyező esztétikum és kellemes tapintás,  innovatív kültéri anyagokat rejt, míg a kiegészítők terén a funkcionalitás és a praktikum a jellemző.

KERTI BÚTOR TREND

KERTI BÚTOR TREND

KERTI BÚTOR TREND

Összességében elmondható, hogy a vezető kerti bútor márkák diktálta új trendek a funkcionalitás megőrzése és továbbfejlesztése, valamint az innovatív anyaghasználat mellett, továbbra is sikeresen és maradéktalanul képviselik a design legszebb, legizgalmasabb formáit…

további információk:  TECTONA GRANDIS KERTBERENDEZÉS

még több fotó:  itt