30
jún

A szövött fény varázsa

A houstoni RICE GALLERY-ban látható a dél-koreai művész, SOO SUNNY PARK gyönyörűséges színekben vibráló, 37 önálló egységből álló design térplasztikája, a „ SZÖVÖTT FÉNY ”.
A kiterjedt téralakítás csillogó világában megelevenedik a fény és árnyék, megszületnek a ragyogó színek, melyeket a fehér fény sző szivárványszínű, kecsesen kanyargósan áramló plasztikus formába.

 Soo Sunny Park - Unwoven Light design

A Galériába lépve nincs követendő út, egyszerűen csak sétálni kell arra, merre a kíváncsiságunk hajt, mintha egy hol sebesen, hol lustán kanyargó folyó útját követnénk végig, ahol vízfelszínén, szivárványszínben, gyémánt ragyogású napsugarak táncolnak.

 Soo Sunny Park - Unwoven Light design

A SZÖVÖTT FÉNY a napsugár hatására felfedi magát, és akár csak egy prizmán megtörve, úgy szórja milliónyi irányba színes tükröződéseit.
A vékony hálóba foglalt apró irizáló plexiszemek egyszerre idézik a természetben látható fényes pávatollat, halpikkelyek, és a pillangók szárnyait, csupán csak azért, hogy számtalan színben és árnyalatban mutatkozzanak meg, attól függőn, hogy honnan, és milyen szögből szemléljük őket.

 Soo Sunny Park - Unwoven Light design

A legcsodálatosabb, hogy a SZÖVÖTT FÉNY-t megtekintve, nem látjuk kétszer ugyanazt. A látvány mindig egyedi lesz, függve a napszaktól, a beáramló természetes- , és a galéria mesterséges fényének arányától, de még az épp ott lévő emberek számától is. Érdekes megtapasztalni azt is, hogy két egymás mellett, mondhatni szinte egy helyen álló ember is teljesen más élményként éli meg a dinamikusan áramló, szikrázó fény jelenlétét.

Végezetül pedig álljon itt a művész gondolata alkotásáról:
“Mint egy fényháló, a szobor egy olyan szűrő, amelynek célja hogy rögzítse a fényt, és ha már ott van, egyszer s mind kényszeríti őt, hogy felfedje magát. Most már látjuk, hogy a fény, a lila árnyékok, a sárga-zöld gondolatok megjelenései, csupán csak azért, hogy mint a tükör, és a formát öltött alakok – átszervezzék a teret, melyben élnek. ”

 Soo Sunny Park - Unwoven Light design

 Soo Sunny Park - Unwoven Light design

további képek: ITT