22
Júl

Hogyan válasszunk kerti bútort?

Egy minőségi bútordarab tapintásra csábító felületekkel, kiváló arányokkal készül, a teraszt, a kertet valóságos élő tájképpé varázsolja, kényelmes, kellemes hátteret ad a családi és baráti összejövetelekhez, miközben az évek folyamán egyre inkább szívünkhöz nő.  Persze csak ha sokáig kiszolgál bennünket. Ehhez pedig érdemes megfogadni a kertünk esetében is igaz örök mondást: a minőség hosszú távon olcsóbb megoldás!

kerti bútor

kerti bútor

Bő egy évtizeddel ezelőtt még üdítő színfoltnak számított a jól megszokott műanyag Flair garnitúra mellett megjelenő teakfa, néhány évvel később a speciális bevonatú, nem rozsdásodó fémbútor. Aztán később megjelentek a rozsdamentes acélvázú és a szintetikus fonatból készült bútorok, valamint az alumínium, textilene vagy a kárpitos megoldások. Mint a felsorolás is mutatja, számos új anyag és megoldás született, melyek lassan szinte elmossák a határvonalat kint és bent között. Mára a beltérivel szinte azonos komfortot nyújtó, időjárásálló, folyamatosan kültéren tartható bútorok kényeztetnek bennünket. Már ha jól választunk!

kerti bútor

Ebben segít cikkünk, mely rávilágít a kerti bútor vásárlás legfontosabb pontjaira.

Túl azon, hogy megismerkedünk a termékeket kínáló cég  bemutatótermével, katalógusával, weboldalával, választékával nagyon fontos, hogy kérdezzünk, hiszen egy minőségi, időjárásálló kerti bútor sokkal többet tud annál, mint amit első ránézésre gondolnánk.  Egy felkészült értékesítő számos olyan adat birtokában van, ami segíthet a választásban.  Ha a kereskedő csupán minimális termékinformáció birtokában van (pl. nem tud felvilágosítást adni a felhasznált teakfa koráról, az anyagösszetételről vagy az anyag színtartóssági számáról), a kópiabútor gyártója vélhetően egyetlen szempontot tartott szem előtt, mégpedig a minél olcsóbb árat!

kerti bútor

Vegyük csak sorra azokat az új fejlesztésű anyagokat, melyekre érdemes rákérdezni, ha az ideális, hosszútávra szóló kerti bútort keressük! Itt van mindjárt az ún. „TRESPA” (HPL), mely nagy nyomáson laminált szintetikus gyanta és faalapú anyag keveréke, vagy a kvarc és poliészter gyanta tartalmú „SILESTONE”, melyet elsősorban asztallapokhoz használnak. A katalógusokban találkozhatunk a tengervizet is álló kültéri textíliákkal, vagy az eddig csak jachtokon alkalmazott szintetikus bőrrel, hogy a hőedzett, ütésálló biztonsági üveg asztallapokról, a „TEXTILENE”-nel, azaz a szintetikus hálószövettel kárpitozott ülőbútorokról, és a speciális, a nedvességet átengedő és nagyon hamar száradó „QUICK DRY FOAM” szivacstöltetű ülőpárnákról ne is szóljunk!
A választék tehát valósággal lenyűgöző – és egyben kétségbeejtő is, ha még nem rendelkezünk kellő tapasztalattal a fenti anyagok, kifejezések tekintetében…

kerti bútor

Vegyünk szemügyre az apró, ám roppant fontos részleteket! A párnahuzat varrásvonalának kézi szilikonnal való vízhatlanná tétele, a Quick dry foam töltet keménységének ideális kialakítása a szivacs speciális formára vágásával, a párnák és a díszpárnák színének és szegélyének egyedi igény szerinti megvarrása, a fokozatmentes gázrugó a székek és napágyak támlájának beállítására, az állítható magasságú lábak kialakítása, a U-clip összekötő elemek használata a modul rendszerű bútorelemek összekapcsolására, rejtett széles kerék a napágy gördítéséhez, felületvédő és korrózióálló anodizált alumínium használata a bútorok egyes komponenseinél, és a sort még folytathatnánk. Ezekre az életünket szinte láthatatlanul kényelemesebbé tévő megoldásokra kizárólag a minőségi terméket gyártó cégek figyelnek.

kerti bútor

Tanulmányozzuk a designt, figyeljük meg a részleteket! A nemzetközi minőségi márkákat folyamatos termékfejlesztés és új, előremutató technológiai megoldások jellemzik. Ha a bútor megszólalásig hasonlít egy designer által jegyzett darabhoz, ám ára az eredetinek csupán töredéke, gyaníthatjuk, hogy a lehető legolcsóbb, leginkább lebutított alapanyagokból készült, amelyek a kötelezően előírt 12 hónapos garanciális időt úgy 80%-ban élik túl. További költségcsökkentési lehetőségként itt felmerül a gyermekek foglalkoztatása is, amivel kapcsolatban az utóbbi években számos ázsiai gyártót hoztak szóba, továbbá a lopott, illegálisan kitermelt faanyag feldolgozása, amiben vásárlóként akaratlanul mi is cinkostársakká válunk. S hogy mi jön ezután: számos minőségi probléma, magyarázkodó kereskedő, vita és csalódottság! Kültéri bútort nem 1 évre vásárolunk!

kerti bútor