12
jún

Fejedelmi szálloda Velencében

HOTEL DANIELI

Bátran kijelenthetjük, a világ egyik legelegánsabb, legexkluzívabb és legfejedelmibb szállodája húzódik meg szerényen a közeli csipkecsoda-tér, a velencei Piazza San Marco, a szintén lenyűgöző Dózse palota és a Sóhajok-hídja szomszédságában. Maga a hotel, egy három, különböző korban épült épületegyüttesből áll, melyeket zárt hidak kötnek össze egymással.

A legfeltűnőbb, a vörös színben pompázó Palazzo Dandolo – Hotel Danieli – melynek hátsó homlokzata a Riva degli Schiavoni rakpartra, illetve azon túl a Szent Márk-medencére nyílik. A palota a XIV. század végén épült a híres velencei nemesi család, a Dandolok egyik tagja számára. A XVI. században jelentős átépítésen ment keresztül, ekkor három külön álló részre osztották a család különböző tagjai között, bár külső egységes képét továbbra is megőrizte. Az elegáns palota már a rendeztek falai közt.

1822-ben a Friuli tartományból származó Giuseppe Dal Niel -később Danieli – kibérelte az épület első emeletét, egyrészt saját használatra, másrészt, hogy barátait is legyen hol elszállásolnia. 1824-ben azután – mint központi fekvésű találkozó helyet – az egész épületet megvásárolta, gyönyörűen helyreállította, és Danieli néven szállodaként kezdte működtetni, aminek mintegy 100 évvel később, 1906-ban, a XIX. századi építésű szomszédos palota, a Casa Nouva is része lett .

A XIV. századi épület – mely 1822 óta működik szállodaként – homlokzata az idők során gyakran váltogatta színét, ma terrakotta vörös, míg párkányai vakító fehér carrarai márványból készültek. Építészeti jellegzetessége a négy emelet magas belső udvar, melyet bizánci stílusú gótikus ívek vesznek körbe, és melybe felülről, a látványos ólomüveg borításnak köszönhetően árad be a természetes fény.

Belső díszítése rendkívül gazdag, a lépcsők és a mennyezetek aranyozott festésűek, mindenütt márvány oszlopok, drága antik szőnyegek, muránói üvegcsillárok, és ódon kandallók. A legdrágább selyemtapétákkal, szövetekkel, velencei üveggel és múzeumi értékű bútorokkal berendezett 225 velencei, és empire stílusú szoba és lakosztály, a központi épület mellett három további szárnyban található. Az eredeti épület szobái a lagúnára nyílnak, míg a nagyobb lakosztályokat egy XIX. századi palazzoban alakították ki.


A Hotel Danieli minden luxust kimerítő felújítása 2008-ban a francia tervezőnek, Jacques Garcia-nak köszönhető, aki a gyönyörű XIV. századi palotát a XXI. század igényeinek megfelelően állította helyre. A legelegánsabbnak tartott Dózse lakosztályt XVIII. századi bútorokkal rendezték be, freskóit pedig szintén a XVIII. században élt Jacopo Guarana velencei művész készítette, tetőteraszról pedig egész egyszerűen, lenyűgöző kilátás nyílik Velencére és a tengerre. A szálloda patinás falai közt számos olyan világhírű történelmi személyiség és művész is megfordult, mint Goethe, Balzac Proust Wagner, Dickens, és Byron…

-utazom.com-