18
aug

Modulszőnyeg trendek – I.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS ÉPÍTÉSZEKKEL…

A világ vezető modulszőnyeg gyártója, az Interface magyarországi forgalmazója, a FitOut Budapest Kft., és az irodaberendezésekkel foglalkozó Europa Design szakmai beszélgetés sorozatot szervez építészeknek és belsőépítészeknek.

DSC07109

Az első találkozón öt tervező ismerkedhetett meg a padlószőnyeg trendekkel, és osztotta meg gyakorlati tapasztalatait, melyek a különböző terek tervezése során a szőnyegezéskor felmerültek.

DSC07227

A beszélgetés kezdetén Veselka Roland, a FitOut kereskedelmi igazgatója üdvözölte a meghívott tervezőket: Antal Kingát, Erdélyi Lindát, Gothárd Erzsébetet, Medveczky Kazimirt és Schüller Ferencet. Hangsúlyozta, hogy a szakmai kerekasztal első részében bemutatásra kerülnek az évente több mint 50 millió négyzetméter szőnyeget gyártó Interface designkollekciói, a modulszőnyeg tervezési előnyei, és a fenntarthatóságot előtérbe helyező vállalat környezetvédelmi törekvései.

A Biosfera család halászhálókból készülA BIOSFERA család halászhálókból készül – fotó: Interface

Feuertag Ottó, az Europa Design ügyvezetője megvalósult referenciákon keresztül mutatott be olyan tervezési példákat, ahol a bútor és a szőnyeg is hozzájárul az új munkakultúrának megfelelő irodai környezet kialakításához.

kattints a nagy képekért:

Ezt követően Dömse Dávid, a cég értékesítési menedzsere feltette a kérdést, hogy vajon ki találta fel a modulszőnyeget. A válasz a cég múltjában keresendő, amikor a Heuga szőnyeggyártó család atyja az akkor még tekercses szőnyegeket raktározási problémák miatt elkezdte feldarabolni és „modulonként” használni. A hőskorban a padlószőnyeg szálakat a disznó szőréből készítették, majd azokat ültették be bitumenbe. Az eredetileg Hollandiából indult amerikai Interface 1973-ban vásárolta meg a Heugát, amelynek nevét tovább őrzik a termékcsaládok. Az Interface jelenleg a világ több mint 100 országában van jelen, Magyarországon 20 éves múltra tekint vissza.

Urban Retreat, a természet szeretete inspirálta -  InterfaceUrban Retreat, a természet szeretete inspirálta – Fotó: Interface

Az Interface néhány éve elhunyt vezetője, Ray Anderson, aki a LEED minősítés egyik alapítója és Obama elnök tanácsadója volt, már évtizedekkel ezelőtt nagy hangsúlyt helyezett a környezetvédelemre. Veselka Roland hangsúlyozta: a nagy nemzetközi cégeknél elképzelhetetlen, hogy olyan szőnyeget vegyenek, ami nem zöldbarát. Ray Anderson már sok évvel a LEED minősítés létrehozása előtt megalapozta az Interface alapfilozófiáját, miszerint adjuk vissza a természetnek, amit elveszünk tőle.

Net Effect kollekció, a tenger kékjét idézi - InterfaceNet Effect kollekció, a tenger kékjét idézi – fotó: Interface

folytatás hamarosan:   MODULSZŐNYEG TRENDEK II. – öko koncepció

A cikk a FitOut BUDAPEST KFT szponzorálásával készült

Szerző: BAKONYI GYÖNGYI, design.hu 2014.07.29.

Forgalmazó: FitOut BUDAPEST Kft

Márka/Gyártó: Interface