12
dec

7 vagy 8 mm-es laminált padló?

HARO

mi_a_kulunbseg_a_7mm_8mm_laminaltpadlo_kozott

Megszületett a döntés: laminált padlót vásárolunk. Járjuk az üzleteket a stúdiókat, szemléljük a hatalmas kínálatot, bogarásszuk a különböző feliratokat, amiről a legtöbb esetben azt sem tudjuk mit jelent. Amit viszont egyértelműen értelmezni tudunk az nem más, mint a laminált padlón olvasható mm egységben megadott szám – vagyis, hogy hány mm-es a vágyott, és kiválasztott laminált padló?

mi_a_kulonbseg_a_7mm_8mm_laminaltpadlo_kozott_2

Ahogy a kerámia lapoknál, a laminált padló esetében is   különböző vastagságban készült padlókkal találkozunk. A minőségi, de kedvezőbb árfekvésű termékeknél 7-8 mm az általános vastagság. Ha már túl vagyunk egy-két laminált vásárláson, akkor biztosabban tudunk választani és azt is tudjuk, mit is jelent valójában az 1 mm-es különbség.

mi_a_kulonbseg_a_7mm_8mm_laminaltpadlo_kozott

A még tapasztalatlan, de szemfülesebb vásárlók az árkülönbség mellett, amit elsőként észrevesznek az a garancia idő. Általánosságban elmondható, a 7 mm-es laminált parkettákra a gyártók kevesebb garanciát adnak, ami  bár a minőségi termékeket gyártó cégeknél eléri a minimum 10 évet, addig ez 8 mm-es padlók esetében  akár 25 év is lehet.

1

Jogos a kérdés, hogy akkor mégis mi mehet tönkre egy 7 mm-es laminált padlón 10 év alatt, aminek ugyanakkora a kopásállósága, mint 8 mm-es társáé? Miért kevesebb a garancia? A titok nem a felületben van. Az egyetlen ok az illesztésben található, ahol az 1 mm pont annyit számít, hogy a klikkes rendszernek megnő a stabilitása. Ez olyan, mint amikor több papírlapot szeretnék egyszerre széttépni, és amikor azzal szembesülünk, hogy nem megy – akkor leveszünk belőle egyet… Nos pont ebből a nagyobb stabilitásból adódik a 8 mm-es laminált parketták hosszabb garanciaideje.

2

Ezt tudva, rögtön felvetődik a kérdés: akkor most tartanunk kell a 7 mm-es padlótól?

Megnyugtatásképp – mielőtt kezünket kezdenénk tördelni, amiért csak az olcsóbb 7 mm-esre van pénzünk, ne ijedjünk meg. Azért mert egy termékre „csak” 10 év garancia van, még nem jelenti azt, hogy utána egyből tönkre is fog menni. A laminált parketta élettartama is attól függ, hogy hogyan használjuk, vagy épp hogyan nem. Mi van, ha 10 év alatt megváltozik az ízlésünk és már nem fog tetszeni, amit korábban választottunk? Vagy ha ez alatt az idő alatt családunk lesz és elköltözünk, mert kinőttük a lakóterünket? Vagy ha egyszerűen csak befektetésnek szánjuk az ingatlant ahova épp parkettát választunk?

3

Ezek mind olyan kérdések, amiket nem biztos, hogy előre meg tudunk válaszolni, tehát ne féljünk a 7 mm-től se, mert nem jelenti azt, hogy feltétlen rosszabb minőséget képvisel. Lehet, hogy pont az előbb említett okok miatt fogunk mellette, illetve az ára mellett dönteni.

5

Egyetlen indok, azonban  nem indok a laminált padlónál sem! Mint ahogy egy fecske sem csinál nyarat, úgy teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy egy indok nem feltétlenül ok arra, hogy mást válasszunk, mint ami eredetileg megtetszett. Laminált padló  vásárlásánál a garancia idő mellett nézzük meg a termék felületét, kopásállóságát, a mintaismétlődésének lehetőségét, illetve  illesztési megoldást; és ha minden jel arra utal, hogy választottunk az általunk elvárt minőséget képviseli, akkor nyugodt szívvel válasszunk adott esetben 7 mm-es laminált padlót a 8 milliméteressel szemben.

6

további info: DREAMFLOOR