21
dec

A laminált padló kopásállósága

Amikor leugrunk a sarki pékségbe, tisztában vagyunk vele,  hogy ott más,  jobb minőségű kenyeret tudunk venni, mint a nagy multi gépezetű közértekben.  Tudjuk hogy a különbség, vagyis a pékek tudása ugyan valamivel drágábbá, de ugyanakkor jobb minőségűvé is emeli terméket…

kopasallosag

Nincs ez másképp a tartós fogyasztási cikkek, adott esetben egy laminált parketta esetében sem. Amennyi tetszetős, és  kedvező árú termékkel, legalább annyi szintén gyönyörű, de mégis lényegesen más, magasabb árfekvésű termékkel találkozni a piacon.Ez utóbbiak pedig valóban hosszú – sok évtizedes – távon is változatlan esztétikai és használati élményt nyújtanak.

526707_0

Az egyik sarkalatos pont a minőség tekintetében a laminált padló kopásállósága. Ezt a besorolást számok jelzik, a gyengébb minőségűek  21-22-23-as mutatójától a kiváló minőségű laminált padlók  31-32-33-as értékéig.

530278_2

A padló  felhasználási terület besorolását az alábbi vizsgálatok határozzák meg:  kopásállóság, dagadás vizsgálat, nyomás teszt, foltállóság és cigaretta csikk ellenállóság.

530585 haro tritty 250 landhausdiele eiche caramel strukturiert matt int

Ha nagyon szakszerűek szeretnénk lenni, akkor a felhasználási területek szerinti besorolás a következőket takarja: a 21-22-23-as számokkal jelöltek gyenge minőségű csak minimálisan terhelt  beltérbe használható laminált padlók, amik  kb. 1-2 évre ajánlottak, felmosás nélkül! A 31-32-33-as számokkal jelöltek a magas minőségű közepesen,  és erősen terhelt beltérbe ajánlott laminált padlók, amik már extrémebb otthoni használatra is tökéletesek,melyek garancia ideje a 25 évet is eléri.

528671_0

A recept elég egyértelmű: minél alacsonyabb ez az  érték, annál kevésbé lehet a laminátumot tartós igénybevételnek kitett helyre lerakni. Vagyis vásárlás előtt előtt mindenképpen tájékozódjunk, hogy a kiszemelt parkettát hova szánta a gyártó.

530340_1

Vendégszobába, amit tényleg nem veszünk túl gyakran igénybe, gond nélkül lerakhatunk egy  21-es kopásállósággal rendelkező lapot, hiszen hosszú távon biztosítja a vendégek megelégedettségét, a sajátunkéról már nem is beszélve. Viszont, ha a saját hálószobánkról beszélünk – ráadásul azonos burkolatot szánunk a lakásunk többi részébe is,  akkor válasszunk 31-est, mert ezek már olyan minőséget képviselnek, melyek gond nélkül bírják a nappalik, közlekedők de  akár a konyhák igénybevételét is.

kopasallosag_

Azonban figyelni kell olyan lényegi különbségekre, mint a kertkapcsolatos nappali, vagy a háziállatok megléte. Ekkor már egy még magasabb, 32-es kopásállósággal rendelkező burkolat a jó választás,  így biztosak lehetünk benne, sem az apró homokszemcsék, sem a kedvencünk körmei nem hagynak majd nyomot a laminált padló felületén.

530334_2

 

526695_0

 

longstrip-walnut-exquisittrend-permadur-L9e6

A még ettől is magasabb, 33-as kopásállóságú padlók nagy forgalmú közintézmények irodák, óvodákat, várótermeket tökéletes burkolatai – ai persze nem zárja ki az otthoni használatot sem – és ez esetben garantáltan, hosszú évtizedekre letudhatjuk a laminált padló kérdést…

további info:  DREAMFLOOR