16
jan

Interface modulszőnyeg tervezői szemmel

FIT OUT & EUROPA DESIGN & DESIGN.HU

A két cég meghívásában, ismét építészek és belsőépítészek beszélgettek az INTERFACE modulszőnyegek alkalmazási lehetőségeiről.

19Interface Net Effect modulszőnyeg – Fotó: Interface

A világ vezető modulszőnyeg gyártója, az Interface magyarországi forgalmazója, a FitOut Kft., és az irodaberendezésekkel foglalkozó Europa Design szakmai beszélgetés sorozatának  második rendezvényén 11 tervező osztotta meg a szőnyegezéskor felmerült eddigi tapasztalatait. A résztvevők, Kamarás Borbála, Szigethy Katalin, Paczona Márta, Borsay Attila, György Hunor, Ebedli Gyula, Hajdú Csongor, Klapcsik Gábor, Kovács Zoltán, Ottlik György, Tóth Róbert, mindegyike örömmel fogadta a hírt, hogy az Interface modulszőnyegek néhány év kihagyás után ismét elérhetőek a magyar piacon.

ba_20141028_kerekasztal_07_1920p   A beszélgetés résztvevői – Fotó: Europa Design

A tervezők közül Ottlik György, Tóth Róbert, Szigethy Katalin, Borsay Attila korábban már dolgozott az Interface szőnyegekkel.

interface szőnyegInterface Human Nature modulszőnyeg – Fotó: Interface

A bemutatkozás során a vendéglátók részéről Dömse Dávid, a FitOut Kft. értékesítési menedzsere és Feuertag Ottó, az Europa Design ügyvezetője kiemelte, hogy ez alkalommal a modulszőnyeg tervezési lehetőségeiről, előnyeiről lesz szó, összekapcsolódva a bútorozási kérdésekkel a 21. századi irodai környezet kialakításában.

33 e1421373767597 Interface modulszőnyegek tervezői szemmelAvis Boudget Group – szőnyeg: Interface – FitOut, bútor: Europa Design – Látványterv – Europa Design, Bejczi András

Dömse Dávid: Felteszem a szokásos nyitókérdést: tudják-e a tervezők, hogy ki találta fel a modulszőnyeget? A válasz a cég múltjában keresendő, amikor a Heuga szőnyeggyártó család atyja az akkor még tekercses szőnyegeket szállítmányozási, raktározási problémák miatt elkezdte feldarabolni és „modulonként” használni. A hőskorban a padlószőnyeg szálakat a disznó szőréből készítették, majd azokat ültették be bitumenbe.  Kezdetben magán felhasználásra gyártották a szőnyegeket, majd a hollandok találták ki az irodai alkalmazást. Az eredetileg Hollandiából indult amerikai Interface 1973-ban vásárolta meg a Heugát, amelynek nevét tovább őrzik a termékcsaládok. Az Interface amerikai központú cég, jelenleg a világ több mint 100 országában van jelen, Magyarországon 20 éves múltra tekint vissza. A FitOut Kft. 2009 óta működik, és a modulszőnyegek forgalmazása mellett komplett kivitelezéssel is foglalkozik, a gipszkarton falaktól az álpadlóig. Cseh anyacégük a Pro Interier, amely hazánkon kívül Csehországban és Szlovákiában képviseli az Interface szőnyegeket. Mivel az Interface néhány éve elhunyt vezetője, Ray Anderson a LEED minősítés egyik alapítója, és Obama elnök tanácsadója is volt, a cég már évtizedekkel ezelőtt nagy hangsúlyt helyezett a környezetvédelemre.

39 e1421372926978 Interface modulszőnyegek tervezői szemmelAvis Boudget Group -modulszőnyeg: FitOut, bútor: Europa Design, Fotó:  Zsitva Tibor

Tóth Róbert: A LEED minősítés sokszor a design hátrányára válik, hiszen a bútoroknál vagy a világításnál például a távolságok miatt kiesnek olyan termékek, amelyeket szívesen beterveznénk.

Dömse Dávid: A magyar piacra a holland gyárból szállítják az Interface szőnyegeket, részben a  kilométer korlátok betartása miatt is. Milyen trendek érvényesülnek ma színekben, mintákban Magyarországon?

Tóth Róbert: A szőnyegek kb. 70 százaléka szürke Magyarországon, ahol nem bíznak meg belsőépítészt, ott biztosan, mivel ezen a színen látszik legkevésbé a kosz.

9 Interface modulszőnyegek tervezői szemmel

 Interface Biosfera modulszőnyeg – Fotó: Interface

 Dömse Dávid: A statisztikák szerint is 70 százaléka szürke a világon eladott szőnyegeknek. Mi ennél nagyobb arányban adunk el színes szőnyeget Magyarországon, az a tapasztalat, hogy a belsőépítészek szeretnek játszani a színekkel.

54Játékos szőnyegminták az irodatérben – Látványterv – Europa Design, Petrik Gábor

Ottlik György: Az irodaházakban többnyire van egy sztenderd kialakítás, például a világítás vagy az árnyékolás területén, és a tervezőknek kevés eszköze van, amellyel egyedi hangulatot teremthetnek. Ezek egyike a szőnyeg, amelyhez társulhatnak a színek vagy minták a falakon. Én szeretek játszani a színekkel, struktúrákkal, kreativitásra serkent a modulszőnyeg használata.

55Játékos szőnyegminták az irodatérben – Látványterv – Europa Design, Petrik Gábor

Szigethy Katalin: Az irodabútorokban is egyre több színes felület van, szeretem, ha mozgalmas egy tér.

Tóth Róbert: A nagy egyterű irodákban a legmeghatározóbb elem a szőnyeg, de jó ötlet, hogy mondjuk az asztallapok is színesek legyenek.

Dömse Dávid: Ray Anderson miután az európai piacot is meghódította, feltette a kérdést, hogyan lehetne az energiát és az alapanyagokat újra felhasználni? Kitűzte a Mission Zero tervét, ami szerint az Interface 2020-ig vállalja a modulszőnyegek károsanyag mentes előállítását.  Bár Ray Anderson  2011-ben elhunyt,  szellemiségét folytatva a gyár törekszik  a környezetvédelmi vállalás teljesítésére. A legutolsó újítás, hogy a halak levágott fejét egy komposztálóba teszik, ami energiát gerjeszt és ez működteti a gépet. A másik, hogy a tengerből összegyűjtött halászhálókat dolgozzák fel újra a Net Effect családnál.

1

Ottlik György: A halászhálók nem természetes anyagból, hanem műszálból készülnek.

Dömse Dávid: Sajnos a műanyagot nem lehet kihagyni a szőnyegből, mert az a kopásállóság és a tűzállóság rovására menne. Viszont az Interface összegyűjti a kidobott anyagokat, így a halászhálókat is a természetből. A Biosfera termékcsalád eredetével összefüggésben kapta a nevét, ez volt az első modulszőnyeg, amely 100 százalékban újrahasznosított nylon segítségével készül. A „zöld szőnyegek” gyártása a Biosfera családdal kezdődött, ami kezdetben csak szürkében létezett, ma már több színben is kapható. Az Urban Retreat családot a természet szeretete inspirálta, három különböző stílusban létezik, színei a kő, az erdő és a szavanna növényzetét idézik fel. A Net Effect kollekció csodálatos kék színét a tengerek és óceánok hullámzó ereje inspirálta.

A tervezőknek új szabadságot ad a modulszőnyegek 25 x 100 cm-es méretének a megjelenése a hagyományos 50 x 50 cm-es modulok mellett. A legújabb termékcsalád a Human Nature, ez adja vissza leginkább a természetet és ezt már kizárólag 25 x 100 cm-es modulokban gyártja a cég.

6

A beszélgetés hamarosan folytatódik, a modulszőnyegek irodai alkalmazásán kívüli lehetőségekkel.

Szerző: Bakonyi Gyöngyi, design.hu

Forrás: FitOut Budapest Kft.

Márka/Gyártó: Interface

Az INTERFACE szőnyegek képviselője a  FITOUT BUDAPEST KFT  forgalmazója: EUROPA DESIGN