26
Már

Éden hotelek Ázsiában – Bvlgari Resort & Spa, Bali

Indonéziában, Bali szigetén található a világhírű ékszer- és divatmárka lenyűgöző gyöngyszeme, a BVLGARI HOTELS & RESORT SPA. Az üdülő komplexum az Indiai óceán felett, lélegzetelállító körpanorámával egy 150 m magas sziklafal tetején helyezkedik el, Uluwatu templomának közelében.

Alatta páratlan szépségű, 1,5 km hosszú érintetlen partszakasz terül el, melyhez külön liftek szállítják a vendégeket.

Maga az üdülő komplexum a világhírű  ANTONIO CITTERIO & PARTNERS által tervezett 59 önálló villaépületből áll, saját panorámás teraszokkal és merülő medencékkel. A villák stílusa hűen tükrözi a korabeli tradicionális bali építészetet, biztos kézzel és tökéletes arányokkal elegyítve azt, az összetéveszthetetlen BVLGARI design-al.

Citterio és munkatársai elsődleges célja egy alapvető tervezési paradigma feloldása volt, mellyel az épületek legtökéletesebb környezetbe való integrálását hivatottak megoldani úgy, hogy az épített környezet a lehető legharmonikusabban éljen együtt az őt körülvevő érintetlen tájjal.

Következésképpen a a villák bejáratát és a nappalit, a legfelső szinteken helyezték el, míg a privát terek a fürdők és a minden kényelemmel ellátott hatalmas hálószobák, maximális intimitást biztosítva a tágas alsó szinteken kaptak helyet.

Ez az építészeti elv ráadásul gyönyörűen összecsengett azzal a bali hagyománnyal is, miszerint a közösségi és a privát tereket el kell szeparálni egymástól, hogy megtévesszék és megzavarják a sziget ártó szellemeit, akik csak egyenes útvonalakon tudnak közlekedni.  Míg a villák bambusznád tetői természetes egyszerűséggel simulnak környezetükbe, addig az épületek emeleti részei meleg árnyalatú  bangkirai-  és jávai mahagóni fa keretbe foglalt látványos üveghomlokzatokkal nyitnak a hatalmas teraszokra és a különleges kertre.

A villákhoz tartozó medencék kialakítása szintén az épületek teraszos elrendezését követi, elhelyezkedésükből kifolyólag pedig mindegyikükből egyformán páratlan panoráma nyílik az óceánra.

A teraszok előtti privát merülő medencék, valamint a szálloda kertjének fantasztikus végtelenített medencéje is a különleges, fehér színű helyi subakumi kőből készül, melynek érdekessége, hogy nedvesség hatására, gyönyörű, halvány kékes-zöld árnyalatúvá válik.

A wellness és spa részleg kézzel készített, hagyományőrző mintákkal dúsan faragott – csipkézett jávai mahagónifából készült nyitott épületben kapott helyet. Itt nappal a végtelen horizont látványa, az óceán morajlása, a sós illatok és a lágy szellő, este pedig a minden részletében mérnöki precizitással megtervezett  fények és árnyékok varázslatos játéka varázsolja el a vendégeket.

A hely szelleméhez méltón, különlegesek a szálloda éttermei is,  melyek közül külön említésre méltó a fő étterem jellegzetessége, a régi balinéz kalitkákat idéző  lámpák sokasága. Ezek a kézzel készített autentikus megjelenésű lámpák különböző méretben és magasságban lógnak le az étterem mennyezetéről, melyekről ha levesszük tekintetünket,  a sziklaszirt alatti  végtelen óceán legendásan gyönyörű panorámájában gyönyörködhetünk.

A fő étterem mellet a kisebb éttermek intimitással, és varázslatosan gyönyörű, gondosan megtervezett, romantikus részletekkel várják a vendégeket.

A közösségi terek, valamint a villák mindegyikéhez látványos, óceánra nyíló medencés teraszok tartoznak, amik  az abszolút luxuskategóriába tartozó hotel felejthetetlen szépségű sajátosságai.

A BVLGARI HOTELS & RESORT SPA kiemelkedő példája a mai modern építészet környezettudatos gondolkodásának, melynek eredményeként a tradicionális építészeti elemekkel keveredő, különlegesen látványos minimalista design egyedül álló módon szerves élő részévé vált az indonéz sziget, Bali itt még érintetlen természeti világának…

fotók: BVLGARI HOTELS & RESORTS