10
ápr

Tengely körül forduló ajtó – a belsőépítészek kedvence

Egy nálunk még kevésbé ismert és alkalmazott ajtó típus, ami egyszerre funkcionális, helytakarékos, feltűnő és ultra látványos…

Azok számára, akik a merész és modern design szerelmesei, ezek a saját tengelyük körül elforduló mega méretű ajtók a lehető legjobb választások.

Ezeknek az ajtóknak egyik előnye a helytakarékosság, a másik – ami minden tervező és tulajdonos álma – a bármekkora mérettartományban való tervezhetőség. Itt nem probléma a méret, sosem lesz robusztus hatásuk, sőt minél nagyobbak, annál szebbek, annál izgalmasabbak.

Mivel nincsenek hagyományos zsanérok a nagyvonalú látványt semmi nem zavarja. Az ajtólapok a padlóba illetve a mennyezetbe rejtett egyszerű szerkezet segítségével forognak, melyek ellenpólusai az ajtó alján valamint a tetején találhatók látszó, vagy éppenséggel láthatatlan formában.

A saját tengelyük körül forduló ajtók a legváltozatosabb anyagokból készülnek,  fa, üveg, acél, egyéb fémek és akár ezek mixe egyaránt megtalálható a lehetőségek közt. Sőt, az ajtólapok akár a fal színévek azonosra is festhetők, ezzel megint csak különleges egyedi hatást érve el.. Azáltal, hogy megjelenésük karcsú és modern, mind  bejárati, mind terasz, mind pedig beltéri ajtóként gyönyörűen funkcionálnak.

Van még egy fontos jellemzője ezeknek a csuklós ajtóknak, ahhoz, hogy elfordíthatók legyenek a minimális méretük valamivel szélesebb kell, hogy legyen a hagyományos ajtókénál. Ez a legkisebb szélesség ez esetben 80 cm-t jelent. A csuklós ajtók egyszerűbben és könnyben telepíthető, mint a hagyományos ajtók, nem kell ajtó tokokat falazni, nincs szükség igazításra, állítgatásokra.

fotók: PORTA PIVOT és Pinterest