19
Sze

Butik hotel Mexikó partjainál

A Tiki Tiki Hotel Tulum egy új , mindössze 15 szobás butikhotel a Yukatan félsziget csodálatos környezetében, pár percnyire a türkizkékben ragyogó Karib tenger mexikói partjától.

Építészeti kialakítását az 50-es évek modern építészete inspirálta, ahol a hangsúlyt az aprólékos, részletekbe menő tervezésre és a természettel való szoros, érintetlen kapcsolatra helyezték. A hotel elsősorban azokat az embereket szólítja meg, akiktől távol áll a Tulum tengerpart bungalókkal  sűrűn teli épített nyüzsgő világa.

 

A projekt megvalósításának végső ötlete akkor merült fel, mikor megtalálták azt az építészeti nyelvet, ami tiszta egyszerűségével és tradicionalitásával tökéletesen simul a kiválasztott környezetbe.  A hotel izgalmas keveredése a modernista építészet és az Art Deco részleteinek, melyben egyszerre jelennek meg az ikonikus design bútorok, valamint a mexikói kultúra évszázados elemei és formái.

A vezérfonalat az a jellegzetes padlókialakítás adja mely végigvonul az egész hotelen, és ami nélkül nem létezik a Yucatanon egyetlen régi hacienda sem.  Ezek a kék árnyalatait felvonultató padlócsempék hullámzanak a közösségi terektől indulóan, a szobákig és fürdőkig mindenhol, különlegesen szép alapot szolgáltatva a helyi ácsok, asztalosok  és kézműves bútorkészítők munkáihoz.

A hotel környezetében és a falakon belül mindenütt megjelennek a gyönyörű mészkövek, melyek a homlokzatokon és az enteriőrökben egyaránt hűvös, a puritánság határait feszegető,  letisztult, egyszerűségében nyugodt hangulatot teremtenek.

Az építészek különös gondossággal jártak el a Tiki Tiki Hotel  környezetének alakítása és érintetlenségének megőrzésekor is. A lehető legnagyobb mértékben tartották fenn az eredeti élővilágot, óvták a fákat, a vadon élő trópusi fákat és virágokat. A végeredmény pedig egy olyan hotel amit a tervező  “modern trópusi búvóhely”-ként aposztrofált…

építészet és fotók: Arturo Zavala Haag, burkolatok: Mooma Mosaicos