01
máj

9 tipp a tartós, gyönyörű otthon érdekében

Te ne kövesd el azt a gyakori hibát, hogy a vízszigetelést letudod a hidegburkolattal! Ha megfelelő védelmet szeretnél biztosítani az otthonodnak a nedvesség okozta károsodásokkal szemben, akkor a burkolat alatt még egy külön szigetelőréteg kialakítására is szükség van.

A vízszigetelés hiánya, vagy meghibásodása két gyakori következménnyel jár:

 • a fürdőszobák falain, a külső oldalon foltok jelennek meg
 • a teraszburkolatok fellazulnak, felválnak.

Vagyis a megfelelően kivitelezett vízszigetelés a tartós burkolat egyik nagy titka.

Ezért érdemes megismerni az alábbi 9 tippet, mielőtt a vízszigetelés megtörténik:

 1. Az első és talán legfontosabb szempont a vízterhelés mértéke. Nem mindegy, hogy fürdőszoba falról, teraszról, medencéről, esetleg épített, burkolatból kialakított zuhanytálcáról van szó.
 2. A következő fontos szempont az alkalmazás Megkülönböztethetünk beltéri, valamint kül- és beltérben egyaránt használható, fagynak, fagyás-olvadási ciklusoknak jól ellenálló vízszigeteléseket.
 3. Fontos szempont kent szigetelések esetén, hogy a felvitelük után milyen gyorsanválnak burkolhatóvá.
 4. Ezen kívül, különösen kültérben, változékony időjárás esetén kiemelten fontos lehet a termék esőállósága, azaz hogy mennyi az az időtartam, ameddig a felvitt réteget még védeni kell az esőtől, nedvességtől.
 5. Érdemes a felhasználásra kész termékekethasználni, ezeknek több előnye is van. Elkerülhetőek a keverési arányokból adódó hibák, megspórolható a keverés, mint munkafázis, illetve a legfontosabb, hogy a használt anyag maradéka visszazárható, így folyamatos munkavégzés során nem képződik hulladék és veszteség a bekevert, de fel nem használt anyagból.
 6. A feldolgozásra kész termékek mellett találkozhatunk még egykomponensű, cementes, por alakú, vízzel keverendő vízszigetelésekkel, kétkomponensű, cementes, por és folyadék összetételű, illetve kétkomponensűműgyanta termékekkel.
 7. Bár a kent szigeteléseket jellemzően kézzel viszik fel, mégis érdemes megemlíteni a gépi szóráslehetőségét. Nagy felületek, medencék esetén komoly előnyt jelenthet ez a lehetőség, így a termékválasztásnál ennek lehetősége is fontos szempont lehet.
 8. A vízszigetelés persze nem csak vízszigetelő funkcióval bírhat. A belehelyezett erősítő hálótól, szövettől repedésáthidaló szerepe is lehet.
 9. A fentieken túl sok egyéb, nem kifejezetten vízszigetelés specifikus szempontot is figyelembe vesznek a felhasználók, úgy mint a kiszerelés mérete, a termék ismertsége, környezetvédelmi szempontok, és természetesen az ár.

Íme, a Mapei megoldásai vízszigetelés esetén:

Ezt a megoldást akkor válasszuk, ha beltérben használt víz ellen szeretnénk vízszigetelést kiépíteni, például fürdőszobában, konyhában, mosókonyhában. Ideális választás azért is, mivel a MAPEGUM WPS felhasználásra kész termék, így gyors, hibamentes bedolgozást tesz lehetővé.

Ezt válasszuk minden olyan esetben, amikor kültéren, vagy beltéren állandó vízterhelésnek kitett felületet szeretnénk szigetelni. Különösen előnyös a MAPELASTIC nagy közönség által használt fürdőkben, uszodákban, wellnessekben.

 • MAPELASTIC AQUADEFENSE

Javasoljuk ezt a terméket kül- és beltéren akkor, ha nem állandó vízterhelésnek kitett helyre szeretnénk beépíteni, például teraszokon, erkélyeken, fürdőszobákban, konyhákban. Előnye, hogy a kivitelezés során ugyanaz az anyag használható a kültéri és a beltéri felületeken is, valamint gyors száradása miatt, rövidebb ideig szorul védelemre az időjárás hatásaival szemben.

További kérdések esetén a MAPEI szaktanácsadói szívesen segítenek: