17
jún

Hunik Design

Kihívásokkal teli, izgalmas időszak végén született meg 2 fiatal,  NAGYAPÁTI ZOLTÁN formatervező és PINTÉR MÁTÉ bútorrestaurátor karfás ülőbútora, ami egy új magyar bútormárka, a HUNIK Design első hírnöke is egyben.

Fotó: Tóth Dávid

Pintér Máté 2015 óta foglalkozik a „Mid-Century modern” időszakából ránk maradt bútorok felújításával, így került a látókörébe egy hajlított rétegelt-lemez karfás ülőalkalmatosság, amely a Tatra Nabytok bútorgyár terméke volt. A Cseh Köztársaság területén működő gyár az 1960-as években élte virágkorát, és látta el a régiót megfizethető, és az akkori irányvonalaknak megfelelő bútorokkal.

Az AURORA szék alapjául szolgáló karosszék, a gyár egyik ikonikus darabja volt. A “lounge” kategóriába sorolható fotel összetéveszthetetlen jellegét a rétegelt lemezből megformált karfa adja.

Máté víziója egy teljesen új bútor volt, amely megtartja elődjének jellegzetes formai esszenciáját, kiegészülve az illesztések és a rögzítési pontok egzakt kiképzésével.

Fotó: Tóth Dávid

A tervezés 2016-ban indult. Sok technikai, ergonómia nehézségbe ütköztünk eleinte, de kezdettől fogva egy hatékony munkafolyamatot sikerült fenntartanunk, így hamar eljutottunk egy kompakt fotel koncepciójáig.

Fotó: Tóth Dávid

Nagyapáti Zoltán:  Mindkettőnknek kihívást jelentett a feladat: ami részemről az első, egy klasszikus értelemben vett kárpitozott bútor konstrukciójának teljes kidolgozását és tervezését jelentette, Máté számára pedig a folyamatok szervezése, és a technológiai és marketing háttér megteremtése volt, mindamellett, hogy a prototípus létrejötte is Neki köszönhető.

Sok időt vett igénybe a megfelelő minőségű asztalosipari technológia felkutatása- a fotel karakterébe jelentősen közrejátszó -hajlított karfa legyártására.

A fentebb említett Tatra bútor inspiratív jellege ellenére meglehetősen elnagyolt arányokkal és csomóponti megoldásokkal rendelkezik. Elgondolásunk szerint az új fotelnek úgy kellett megtartania az előd formai esszenciáját, hogy a technikai megoldások és a design új minőséget képviseljen a létrejött tárgyban.

Fotó: Tóth Dávid

Törekedtünk arra, hogy a szék letisztult vonalait ne bontsa meg a kötőelemek látványa, ezért a karfa ragasztással rögzül a vázhoz, valamint az ülőfelületet felfogató csavarok süllyesztve kaptak helyet az alsó átkötő elemekben. Ilyen módon a szék a csomagolás szempontjából is gazdaságos méretre szerelhető.

Az AURORA dimenzióit egy átlagos szék és egy fotel befoglaló méretei közé pozicionáltuk, hogy illeszkedjen egy várakozó helyiség, vagy éppen egy nagyobb nappali tereibe is egyaránt. Kiemelt  célunk volt, hogy a fotel a lehető legkisebb helyen biztosítsa a kategóriájától elvárható kényelemet.

Szerkezete tölgy, vagy bükkfából készülhet, amelyre felületkezelésként vagy egy natúr világos lakkozást, vagy egy sötétebb, dió árnyalatú lakkozást alkalmazunk. A karfa egy sablonra préselt rétegelt lemez, amelynek anyaga minden esetben megegyezik a váz anyagával. Az ülőfelület vázaként is tömörfát alkalmazunk, amelyet a huzat alatt több, különböző vastagságú szivacsréteg fed. Természetesen a meglévő szín és anyag konstrukciókon túl a széket egyedi igények szerint is elkészítjük.

portréfotó és termékfotók egy része: TÓTH DÁVID, további részletes információk: HUNIK DESIGN;  BEHANCE;  FACEBOOK

Fotó: Tóth Dávid

Fotó: Tóth Dávid

Fotó: Tóth Dávid