23
jún

Hogyan válasszunk napernyőt?

A napernyő nélkülözhetetlen részlete a kertnek. Ahhoz, hogy igazán ki tudjuk használni a terasz kínálta lehetőségeket, elengedhetetlen a napos és árnyékos területek kombinációja. A nyári időszakban különösen fontos, hogy elbújhassunk a tikkasztó napsugarak elől. Manapság már egy komfortos kert elképzelhetetlen jól megtervezett árnyékolás nélkül.

A napfényben fürdő terasznál az azonnali megoldások közé tartozik a közép- vagy oldalsó alátámasztású napernyő vagy a modern napvitorla.

A minőségi termékek időjárásálló és erős anyagokból (erős alumínium váz, erős és nehéz talp szerkezet, uv-álló dralon vagy sunbrella vásznak) készülnek, melyek magas UV-tűrő képességgel rendelkeznek, így sokáig a kertünkben állhatnak. A különféle színű, formájú, méretű és technikai megoldású árnyékolók garantáltan megnövelik a kertben töltött időt, és díszítik a kertet.

Az anyag megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy melyik stílus illeszkedik leginkább a ház homlokzatához, a meglévő kerti építményekhez (pergola, kerítés, paravánok stb.) és kerti bútor garnitúrákhoz.

Napernyő választás során a legfontosabb szempont az árnyékolni kívánt terület nagysága, valamint a nap járása.  Amennyiben megfelelő nagyságú hely áll rendelkezésre, érdemes oldalkaros napernyőt választani, hiszen ezek a modellek a dönthető és forgatható ernyőrésznek köszönhetően nagyobb részt tudnak leárnyékolni, valamint profin követhető velük a nap járása is, így minden napszakban megfelelő árnyékot adnak.

A praktikus árnyékolás mellett egy napernyő kertünk dísze is lehet. Olyan minőségi, svájci napernyőket kínálunk készletről is, amelyek egyszerre erősek, stabilak és mutatósak. A különböző anyagú és színű termékek között biztosan mindenki megtalálja a kertjéhez illőt.

Ha a középállású, helytakarékos megoldások érdeklik, javasoljuk az erősebb szeleket is álló középállású Fortino napernyőnket. Ha nagyobb hellyel rendelkezünk akkor választhatunk a Sunflex, vagy a minden irányba dönthető, profi megoldást nyújtó Sombrano modelljei közül. Ha pedig valami különlegességgel díszítenék kertünket, a Pendalex nem mindennapi látványt nyújt.

Minden napernyőhöz különböző talpakat választhatunk, akár be is betonozhatjuk, ha fix helye van a kiválasztott napernyőnek, vagy választhatunk a fix talpak mellett gurulós megoldásokat is.

Középpontos napernyő

Egyszerű mozgathatósága miatt elsősorban mobilis, esetleg guruló bútorok mellé ajánljuk, ahol fontos szempont lehet a gyors átrendezés. Széles szín- és méretválasztékban kapható.

Előnyei:

 • Olcsóbb beszerzési ár
 • Egyszerű kezelés
 • A talp súlyától függően egyszerűen mozgatható

Hátrányai:

 • A talp sok helyet vesz el az árnyékolandó területből, hacsak nem betonozzuk be
 • Minél nagyobb, annál nehezebben lehet pozicionálni, mozgatni, vagy billenteni, így vagy a reggeli vagy délutáni   nap biztosan alá süt.

Oldalkaros napernyő

Ezek a típusok egyszerre erősek, stabilak és mutatósak. Mivel többségük akár 90 fokban is dönthető, nagy területek árnyékolására nyújtanak esztétikus megoldást.

Előnyei:

 • A nap járásával együtt könnyen állítható
 • Általában billenthető, így megfelelő mozgatással nem tud alá sütni a nap
 • A talp nem foglal helyet az árnyékolandó területből
 • Dekoratívabb, masszívabb szerkezet

Hátrányai:

 • Magasabb beszerzési ár
 • Nehezebb telepítés
 • Mivel súlya miatt nehezen mozdítható el a helyéről, általában fix telepítésű

További részletes információk: TECTONA GRANDIS KERTBERENDEZÉS;  TECTONA GRANDIS SELECTION