27
jún

Könnyűszerkezetes házak – a világon a legelterjedtebb háztípusok

Amikor könnyűszerkezetes házakról beszélünk, akkor ebbe a fogalomkörbe sok minden beletartozik. Hiszen annak számítanak a hagyományos faházak éppúgy, mint a korszerű, előre gyártott szerkezetű fa- vagy acélvázas könnyűszerkezetes épületek, készházak is.

Nincs miért ódzkodnunk a könnyűszerkezetes házaktól

A könnyűszerkezetes ház voltaképpen nagy kultúrára tekint vissza, nem csak a tengerentúlon, hanem Európában is, hiszen pl. Norvégiában is több száz éves, mai megnevezéssel élve könnyűszerkezetes házak.

Tehát az a félelem, hogy csupán „rövidtávú” befektetés, alaptalan. A könnyűszerkezetes házak a világon a legelterjedtebb házak. Családi ház szinten is több könnyűszerkezetes ház épül a világon, mint amennyi téglaház.

A könnyűszerkezetes házak számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos házakhoz képest:

 • GYORS KIVITELEZÉS: akár 2 hónap alatt kulcsrakész állapotba hozható.
 • MEGJELENÉSE KLASSZIKUS: Megjelenését tekintve nem tér el a hagyományos szerkezetű házaktól, szigetelését tekintve sem marad alul a téglaházakhoz képest.
 • KIEMELTEN ENERGIAHATÉKONY FAL TETŐ ÉS FÖDÉMSZERKEZET:  Egy modern könnyűszerkezetes ház 30 cm-es falvastagság esetén összehasonlítva egy modern téglafallal több mint 200%-kal jobban hőszigetel, ezáltal kisebb a hővesztesége.  A könnyűszerkezetes házak kiváló jó hőszigetelési tulajdonságúak, így jóval kedvezőbb fűtés költséget jelentenek mint amire egy téglaház esetében számítani lehet.

 • ÉPÍTÉSE NEM FÜGG AZ IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEKTŐL
 • NAGYOBB BELSŐ TÉR: egy könnyűszerkezetes családi ház 10%-kal nagyobb belső teret ad a tulajdonosának, mint egy téglaház, ha azonos szigetelési értéket alakítunk ki.
 • CSAK A KÉPZELET SZAB HATÁRT: az alaprajz tekintetében nem ismernek lehetetlent és teljesen egyedi igények alapján is elkészíthető.
 • A DERÉKSZÖG AZ DERÉKSZÖG: a szerelt technológiának köszönhetően nagyobb méretpontosság érhető el, mint a rakott falak esetén.
 • TŰZVESZÉLYES? Nem jobban mint a hagyományos téglaházak. Több tudományos kísérlet alátámasztja, hogy a könnyűszerkezetes házak nincsenek nagyobb tűzveszélynek kitéve, mint hagyományos társaik, a házak várható élettartama sem ál meg 20-30 évnél.
 • STOP AZ ALLERGÉN ANYAGOKNAK: A könnyűszerkezetes házakban nincsenek allergén anyagok, a gipsz melyet falburkolásra használnak természetes anyag.

 • NINCS PENÉSZEDÉS: a könnyűszerkezetes családi házak száraz technológiával épülnek, ezért nem maradhat víz a falakban, mely a későbbiekben penészesedést okozhatna.
 • KÖRNYEZETBARÁT ÉPÍTKEZÉS: a hagyományos építkezés során rengeteg sitt és egyéb hulladék keletkezik, nem beszélve a fel nem használt anyagmennyiségekről. A könnyűszerkezetes megoldásnál jóval kevesebb a hulladék és a kárba veszett anyag, építési törmelék pedig egyáltalán nincs is.
 • RÁGCSÁLÓVESZÉLY?
  A könnyűszerkezetes házak falpaneljei szárított, hossztoldott, felületkezelt faanyagból készülnek. A speciális gomba- és rovar elleni anyagokkal, állagerősítő anyagokkal kezelt fa a rágcsálók számára taszító.

Könnyűszerkezetes ház – nem megfelelő szigetelés?

Ezen könnyen segíthetünk a fújható üveggyapot szigetelési technológiával. Az OSB külső  és a karton belső közé minden esetben szigetelést kell betenni.

Sok gyártó már eleve belekalkulálja az árba a szigetelést, de van rá mód, hogy üresen kérje a szerkezetet.

Akár üres szerkezet akár könnyűszerkezetes ház felújítása esetén a belső oldalon  (gipszkartonon) egy 10 cm -es lyukon keresztül tudjuk feltölteni a közöket rés és hőhíd mentesen.

A fújható üveggyapot szigetelés így eljut a legkisebb sarokba is anélkül, hogy falat kelljen bontani.

Miért a fújható üveggyapot?

 • MERT 1 nap alatt elkészül a kivitelezés, felesleges anyagveszteség nélkül, hiszen nem kell a táblákat vágni, illetve illeszteni.MERT nem jár bontással és kosszal.
 • MERT környezetbarát anyag, a fújható üveggyapot nem tartalmaz semmiféle kötőanyagot, sem vegyszert.
 • MERT az anyag 25 év során sem esik össze,nem csúszik le a függőleges falakban sem.
 • MERT nem éghető. Nem ég, nem izzik, és mivel az új tűzvédelmi előírásoknak megfelelően 2018-tól már csak A1 tűzvédelmi besorolású szigetelést lehet beépíteni a könnyűszerkezetes házakba.

További információ a KONTAKTBAU KFT elérhetőségein.