16
okt

Milyen egy tökéletesen funkcionális konyha?

A konyha, és a konyhabútor design bár mára óriási változáson ment keresztül, egy dologban azonban semmit sem változott. Ezek pedig azok a tervezési alapszabályok, melyek nélkül a legszeb legmodernebb és legdrágább design konyhabútor sem több egy irígylésre méltó látványnál… Ezt elkerülendő, érdemes meghallgatni, mi több, megfogadni a sok éves szakmai és tervezési tapasztal rendelkező ADMIRÁL KONYHASTÚDIÓ pontokba szedett tanácsait a tökéletes konyha kialakításához…

 • ELVÁRÁSOK…

Alaposan gondoljuk végig, főzési, étkezési szokásainkat. Azon az igényünkön kívül, hogy a konyhánk legyen szép és jó minőségű, milyen elvásoknak kell még megfelelnie? Napi szinten, vagy inkább csak hétvégén főzünk? A hagyományos, vagy a reform konyha hívei vagyunk? A nyitott, vagy a zárt konyha áll-e közelebb hozzánk? Szeretnénk -e speciális készüléket a konyhában?

 • FELMÉRÉS…

Mérjük fel a konyha alapterületét és a rendelkezésre álló hely, illetve a konyha méretének függvényében döntsünk az elrendezésről: egyenes esetleg L, U vagy G alakú legyen? Ha elég nagy a hely, szeretnénk-e szigetet? Ha igen, annak milyen funkcuót szánunk? Csak konyhai funkciókat: előkészítés, főzés, mosogatás, csak étkezési funkciót, netán kombinálva mind kettőt?

Amennyiben U és G alakú, vagy szigetes megoldás mellett döntünk figyeljünk az egymással szemben elhelyezett bútorok közti távolságra.  Ez minimum 90, de még jobb, ha 120 cm. Ha ezt nem vesszük elég komolyan “jobb” esetben csak kényelmesen nem, nagy elszúrás esetén pedig egyáltalán nem tudjuk használni az ajtós, illetve fiókos elemeket. Az pedig, hogy el is férjünk, mozogjunk, forgolódjunk közöttük – végleg megreked az álmodozás szintjén.

 • ELLENŐRZÉS…

Kezeljük hangsúlyosan az elektromos-  és  víz kiállások helyét. Ha régi konyhát alakíttatunk át, gondoljuk végig, jó helyen vannak-e, ha pedig újat tervezünk, akkor minden kiállás a megfelelő helyre kerüljön, hogy valóban az a konyhabútor valósuljon meg, amit megálmodunk magunknak. Különösen fontos ez olyan szigetes konyhák esetében, ahol a konyhaszigetben mosgató, illetve tűzhely is található, hiszen itt minden kiállás helyét a födémben kell pontosan megtervezni. Egy régi konyha átalakításásnál az ember kalkulál  a kiállások áthelyezésével, illetve azok költségével, de egy új konyhánál, miért kellene ebbe sztoriba belesétálni?

 • HOGY MINDEN PONTOSAN PASSZOLON…

Aki akár csak egyszer is került építkezés vagy lakberendezés közelébe, az tudja, a derékszög csak kicsit tér el a 90 foktól, a falban csak pici hullám van, és a konyhabútor csak 5 centivel rövidebb attól, hogy “faltól-falig” tökéletesen kitöltse a rendelkezésre álló helyet. A hullámok és a derékszög anomáliák ráncbaszedésére a munkapultok takaró elemei, a fal és a bútor közt kimaradó centiméterek eltüntetésére pedig az un. passzelemek jelentik a megoldást.

Amenniyben a konyhabútor két falszakasz közé tervezzük, minden esetben kötelező ezekkel a passzelemekkek számolni a fal és a konyhabútor közt. Ezekkel egyrész kiküszöböljük a fenmaradó koszfogó lyukat, másrészt ha a konyhaszekrényt “bekergetnénk”  közvetlen a fala mellé a sarokba, akkor a szekrény fogantyúja minden nyitásnál a falba ütközne, a fiókok pedig nemes egyszerűséggel, nyithatatlanná válnának.

A konyhabútor frontok anyagával és színével megegyező passzelemekkel a 3 – 10 cm közötti réseket lehet eltüntetni korrkt és elegáns módon.

 • TARTSUNK TÁVOT…

Nem megfelelő tervezéssel hasonló problámával szembesülhetünk  a sarokkonyha összeállításoknál is, amennyiben nem tervezünk az L – U – G alakú konyhabútor sarkaihoz távtartókat. Ezek biztosítják a megfeleő távolságot, hogy az ajtók és fiókok ne ütközzenek egymásba. Amennyiben a tervezéskor ezeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor ezek az alig pár centis részletek felülírják és nulla használati értére redukálják a hónapokig tervezgetett álomkonyhát. Persze megoldás ilyen esetben is létezik – csak ugye ez megint felesleges időbe és pénzbe kerül…

 • NÉGYKÉZLÁBAS SAROKELEMEK…

Ha sarokelem is van a konyhabútorunkban, akkor időben legyünk vele tisztában – költségesebb verzió mellett voksoltunk. Ami ugyan nem kötelező, mert lehet csupán pocokat is helyezni  ezekben az elemekben. DE! Jó ha előre tudjuk, ha polcozunk, annyira izgi lesz mindennap négykézláb bekúszni a szekrény belső sarkában található “akármiért”…

Ellenben ha kényelmünk érdekében jó előre átgondoljuk és kihúzható, kiforduló sarokvasalatokat, illetve kosarakat tervezünk ide, a problémát, kipipálhatjuk. Elsőkörben ugyan ez a drágább, hosszú távon azonban ez az igazi megoldás.

 • MERT MINDENKI MOSOGAT…

Mindegy, hogy kézzel, vagy géppel történik, de az egyik leggyakoribb művelet a konyhában. A mosogató elem speciális, hátfal nélküli elem, tehát ide kell kerüljön a vízkiállás a mosogatómedence / mosogatógép részére.

Amennyiben elsőkörben nem tervezzük mosogatógép vásárlását, akkor is érdemes ide már ekkor kialakítani egy elektromos dugalj kiállást is, mert egyrész később macerás, másrészt pedig ez a mosogatógép mögé nem kerülhet.

Ha nincs és nem is tervezünk a későbbiekben sem mosogatógépet (ami azért ritka) akkor nem árt nagyobb/mélyebb, egy vagy két medencés mosogatóban gondolkodni. Ha elegendő helyünk van, jöhet a csepptálcás variás is. Amennyiben mosogatógépet is tervezünk, akkor a kényelem mellé bónuszként értékes munkafelületet is nyerünk – különösen igaz ez, ha a beépíthető verzió  mellett döntünk.

 • SÜTÉS HAJLONGÁS NÉLKÜL…

Amennyiben a rendelkezésünkre álló tér mérete és formája engedi, tervezzünk középmagas elemeket a sütő és mikrosütő számára. Az előnyeit talán sorolni sem kell: biztonság a gyerekek szempontjából (ki használja mindig a gyerekzárat?) és  kényelem a felnőttek szempontjából.

 • FELSŐ ELEMEK VÍZSZINTESEN, VAGY FÜGGŐLEGESEN…

A trend manapság az előbbit preferálja, de lássuk be vannak utóbbi mellett is érvek.  Általánosságban elmondható, a mai konyhák minimál dizájnját a 90 / 120 cm széles és 36 / 48 cm magas felfelé nyíló, vízszintes vonalvezetésű elemet uralják.

A széles, lapos elemekben meglepően sok minden elfér, azonban jó ha tudjuk, egy bizonyos szekrény magasság felett (90 cm) a felfelé nyíló vasalatok nem ajánlottak, míg a változó szélességek, változó erősségű vasalatokat kívánnak.

Időben gondoljunk rá, hogy  ezeket az elemeket milyen magasságba helyezzük, mert amennyiben nem motorikus mozgatásuak, az alacsonyabbaknak sem  árt kényelmesen elérni az ajtókat a lecsukáshoz.

 • MINDENNEK HELYE LEGYEN…

És ez önmagában még nem elég: kényelmes, könnyen hozzáférhető, biztonságos helye legyen. Amenniben nincs spejzünk, a konyhában kell megoldanunk a zöldség és gyümölcs tárolását, de itt fognak helyet kapni a pék- és szárazáruk, a konzervek, fűszere, illetve különféle üvegek, palackok is. Az edények, tányérok, poharak egyéb konyhai eszközök magától értetődően kerülnek a fiókokba, szekrényekbe, csak az nem mindegy hogyan.

Vegyük számba ( nem vicc!)  készlelteinket és azok mennyisége szerint tervezzük a különböző tárolóegységeket. A legideálisabb tárolási formát a kihúzható és forgó fiókok /szekrények jelentik, amikben minden azonnal átlátható, szekcionálhat és könnyen hozzáférhető.

 • A LÁTVÁNY…

Talán mindenki ezzel kezdi: fehéret /fát /sötétet /világosat/ modernet/ klasszikust szeretnék…  Pedig talán ez az utolsó lépcsőfok, hiszen a látvány mit sem ér majd tartalom nélkül… Egyet pedig ne felejtsünk: ez egy szubjektív esztétika döntés, és amit majd ez rejt – az lesz döntő hatással a konyhában töltött minden egyes percünkre.

További részletes információ, egyedi konyhatervezés és gyártás illetve olasz kész konyhabútorok: ADMIRÁL KONYHASTÚDIÓ