09
ápr

A világ legszebb, kézzel festett és hímzett selyemtapétái

A világ számos nemzetközileg elismert divat és belsőépítészeti designer csapataival való együttműködésre építve, Tim Butcher és Lizzie Deshayes partnerek  2005-ben megalapították a Fromental házat, azzal a nem titkolt céllal, hogy a világ legszebb kézzel festett selyem háttérképeit, szöveteit és tartozékait kínálják az enteriör nemzetközi porondján, ezzel mind minőségben, mind árban kihívások elé állítva a selyem tapéták fejedelmi gyártóját a De Gournay házat.

A legkiválóbb mester művészek munkáit ötvözve a luxusszövetekkel, a kiváló brit stílust társítva a történelmi korok klasszicizmusával, a Fromental ház védjegye a hamisitatlan “excellence”- mely kreativitásával, újító szándékával és jövőt megidéző terveivel friss trendeket hozott a klasszikus luxus tapéták világába.

A kreatív tervezői csapat erőssége a Londontól Kínáig terjedő szakmai együttműködés, a legkíválóbb művészek akár 600 órát is tölthetnek egy-egy panel elkészítésével, a kézi festéstől, a hímzésig.

A Fromental gyűjtemények magukban foglalják a 18. századi Chinoiserie mintakönyvek klasszikus ábráit, de a monokróm vagy élénk színek társításával létrehozott elegáns kortárs 20. századi panoráma kompozícióit is.

A minták – a hagyományos tapéta gyártástól eltérően- nem tartalmaznak ismétlődést, a falak megtervezése minden esetben egyedi rajzok alapján készülhet el, ahol mind a selyem alapanyag minősége, mind a színek összeállítása egyedi kombinációban kerülnek terítékre.

A klasszikus Fromental Chinoiserie több mint 80 különböző színösszetételben rendelhető. A kifinomult, kézzel festett és kézzel hímzett minták számos nemzetközi elismerést és díjat nyertek már. Vezető belsőépítészek munkái mellett a Fromental fal panelek a világ legrangosabb kereskedelmi és lakóingatlanjait díszítik, Las Vegas-tól Makaóig (Wynn üdülőhely). Dorchester, London; George V, Párizs; Fairmont, San Francisco; A Jefferson, Washington DC, valamint számos Four Seasons és Shangri-La szálloda is büszkélkedhet a Fromental által elkészített kézzel festett selyem tapéta falakkal.

A SELYEMTAPÉTA EREDETE

A kelet-indiai keresekedelem felélénkülésével eltejedt kínai tárgykultúra,  a kínai háttérképek és dekoratív festmények fokozott beáramlása Európába volt az, mely a kínai tapéták korai megszületését inspirálhatta. Az európai ízlésre könnyedén ráhangolodó kínai művészek gyorsan reagáltak a mind erősődő nyugati igényre. A tea és nyers selyem szállítmányokhoz gyakran csatoltak kínai képeket és nyomatokat, melyek nagy része az európai királyi rezidenciákban talált otthonra.

A 17. század végén és a 18. század elején a keleti tárgyak, és selyem alapanyagok az európai nemesi lakberendezés részévé váltak, a kínai képek keretezett műalkotásokként díszítették a barokk kor falait . Leggyakrabban a ház nőiesebb területeit, mint például a hálószobák, öltözők és szalonok intimebb részeit ékesítették a Kínából behozott értékes festmények.

A falak dekorálására használt képsorozatok iránti növekvő igény végül beíndította a kínai tapéta megjelenését, ahol a tradicionális kínai kertek motívumai a szoba teljes falfelületét beterítették. A tervek vázlatait kézzel nyomtatták vagy festették.  Az exportra gyártott kínai porcelánnal ellentétben, amelyet gyakran nyugati motívumokkal díszítettek, a kínai tapéta megőrizte őshonos kínai ábrázolásait. Virágzó fákkal és növényekkel, madarakkal, rovarokkal és sziklákkal tarkított panorámikus tájképek lettek a klasszikus Chinoiserie első alkotásai. Ez a fajta táj 1750 körül jelent meg először, és a 19. század második feléig elterjedt az európai piacon.

A kínai háttérképek kisebb csoportját alkotják az emberi figurákkal díszített, mezőgazdasági, gyártási és egyéb tevékenységekben megjelenő életképek. Gyakran a rizs termesztését, a selyem és a porcelán gyártását ünneplő tapéták voltak a legnemesebb és legdrágább fali panelek, mert ezek megfestése különösen mesteri gyakorlott művészi kezeket igényeltek.

Ennek a tapétanak a népszerűsége a nyugati emberek számára a vizuális szépség és technika kifinomultságában rejlett, elterjesztésében Nagy Brittaniának  – ahol a keleti kereskedelem nagy múltra tekinthetett vissza – vezető szerepe volt.

A kor irodalmában megidézett,  és egyéb művészeti ágakban is mind gyakrabban bemutatott egzotikus világok is inspiráló szerepet játszottak a Chinoiserie – ma is fennálló keresettségében.

A CHINOISERIE EREDETE

A “chinoiserie” stílus a Napkirály francia udvarából kiindulva  terjedt el Nyugat-Europában a 18. században. A divat gyors elterjedésével nem volt olyan királyi udvar –  – ahol ne létesűlt volna egy Kínai Szoba – mely legtöbbször az uralkodó szeretőjének a lakosztályaként szolgált. A rokokó és a barokk kor pompáját jól kiegészítő dús aranyozás, lakkozott és porcelán tárgyak, a feminin szeszélyes ábrázolásai az orientális tájaknak – a kor elvarázsolt és elvágyadósokkal teli  illuzórikus hangulatát fokozták.

A chinoiserie kultusza átszőtte a korabeli kertépítészetet is – sorra épültek kínai pagodák, kerti teapavilonok – és a 18.században hatással volt a  bútor, kerámia és lakásművészetre is.

A “chinoiserie” egzotikus izlésvilágát később a 1930-as években a dekratív tárgyművészetben  ismét felfedezték, –  a mai napig a kifinomult pompa, a lágy nőies terek és az elegáns és nemes enteriörök dísze egy-egy kelet ázsiai ihletettségű dekoratív elem.

FROMENTAL CHINOISEIRE KOLLEKCIÓ

A Fromental tapéták legtágabb skáláját felvonultató kollekció gyűjtemény. A klasszikus kínai festészeti kézikönyvek alapján rekonstruált virágzó tájképek, fácánokkal, pávákkal, madarakkal, apró pillangókkal tarkított látványos orientális stílusú kerti jelenetek.

A minta minden esetben egyedi tervezést igényel, a választható 86 különböző szín kombináció végtelen lehetőséget ad a fantáziának, az egyes falak mintájának ritmusában fontos szerepet kapnak az ismétlődést nélkülöző grafikus elemek, és a selyem alapot láttató szabad minta nélküli területek. A minták szépségét olykor a 12 karátos arannyal felfesthető kontúrok és színes hímzések is kiemelik. A megrendelői igény szerint minden falnézet egyedi tervezés alapján készül el.

A FROMENTAL különleges exkluzív selyemtapétái már itthon is elérhetők, a MAYA HOME bemutatótermeiben.