02
jún

Zöldtetővel az élhető jövőért

A tető elsődlegesen az épület védelmi feladatát hivatott ellátni az időjárás hatásaival szemben. Emellett azonban egyre nagyobb szerepet játszik az energiamegtakarítás területén, illetve számos hasznosítási lehetőséget is magában hordoz.

PI GD Garagenbegru¦łnung Bild03_Stgt_Hausen

A zöldtető a tetőfelület ésszerű hasznosításának olyan módja, amely ökológiai szempontból is jótékony építészeti megoldásnak számít: életteret biztosít számos növény- és állatfaj számára, javítja a levegő minőségét, a csapadékhasznosításon keresztül tehermentesíti a csatornarendszert, nem utolsó sorban pedig javítja az épület belső klímáját. Fontos tudni, hogy zöldtető telepítésre a lapostető felületek mellett a magastető felületek is lehetőséget nyújtanak.

Zöldtető és ökológia  – az új élettér

A zöldtető – különösen az extenzív zöldtető – elszigetelt, háborítatlan környezte kedvezően befolyásolja az olyan életfeltételek kialakulását, amely nyomán számos új élőlény megjelenésével lehet számolni. Az így megjelenő növény- és állatfajok fennmaradása városi környezetben egyéb más esetben lehetetlen lenne. A növényekkel fedett tetőfelületek az eredeti élőhelyhez hasonló körülményeket biztosítanak, élő „szigetként” funkcionálnak, rovarok és madarak sokaságának nyújtanak biztos élőhelyet.

Csapadékvíz raktározás, levegőminőség, hőszigetelés

Az épület növényzettel történő borítása több ökológiai hasznot is magában hordoz. Legfontosabb talán ezek közül a csapadékvíz-tároló képesség, melynek köszönhetően a zöldtető jelentős mértékben mérsékli a csatornarendszert és ezen keresztül a folyókat érő terheket. Fontos szerepet játszik ezen kívül még a levegőminőség javításában is: kiszűri és megköti a levegőben található szennyező anyagokat. Ezen tulajdonsága elsősorban a városi környezetben fejti ki jótékony hatását.

PI GD Garagenbegru¦łnung Bild02_Mo¦łssingen_33

Az épület legtermészetesebb hőszigeteléseként, a nyári hónapokban jelentős hőárnyékolási, a téli hónapokban pedig jelentős hőszigetelési teljesítményt mutat. Nyári hónapokban a hőmérséklet csökkentő hatást a felfogott csapadék elpárolgása adja, a téli hónapokban tapasztalható hőszigetelő képesség a növényzetnek, mint kiegészítő hőszigetelő rétegnek tudható be.

Zöldtető rendszerek – Extenzív és intenzív zöldtetők

A tetőfelületek hasznosítására a Bauder komplett rendszereket ajánl. A rendszer tartalmaz minden elemet a párazárástól egészen a vegetációs rétegig, amely elengedhetetlen a zöldtető kifogástalan működéséhez. A Bauder zöldtető csomagok tökéletesen alkalmasak valamennyi elképzelés megvalósítására a helyi sajátosságok figyelembevétele mellett. Extenzív zöldtető esetén a vegetációnak igen szélsőséges környezeti feltételeket kell kiállnia, ezért az ide telepíthető fajok listája erősen korlátozott, növényzetét minimális gondozást igénylő, túlnyomórészt lágyszárú növények alkotják.

PI GD Garagenbegru¦łnung Bild01_Tuebingen_11

Az intenzív zöldtetőn lényegesen több faj áll rendelkezésre, ide szinte már minden növényfaj telepíthető. A változatos növényzet rendszeres és intenzív gondozást igényel.

Életre keltett tetőfelületek

A tetőfelület hasznosítása nem csak az épületek esetében számít optimális megoldásnak, kisebb felületek, garázsok, autóbeállók esetében is bármikor alkalmazható, akár egyéni kivitelezés keretei között is.  A Bauder zöldtető csomagok alkalmasak ezen, kisebb méretű tetőfelületeken történő beépítésre is.

info: BAUDER zöldtetők – LAMBDA SYSTEME