03
Sze

Szarufák feletti hőszigetelés

Egyetlen épületrész sem felel olyan nagymértékben a hőveszteségért, mint a rossz szigetelésű tető. Nagyon fontos tehát, hogy a hőszigetelés a vonatkozó követelményeknek műszakilag megfeleljen.

Bauder_Bild_Stimmung_DINKS076

Hosszú évtizedeken keresztül a rostszálas hőszigetelés volt a megoldás a magastetők szigetelésénél. Manapság a gyorsan emelkedő energiaárak, és a hőszigetelésre vonatkozó egyre szigorúbb követelmények miatt nő az igény egy hatékonyabb hőszigetelési mód iránt. A szarufák közötti hőszigetelés – ahol állandóan növekvő anyagvastagsággal kell számolni – alternatívájaként gyakran felmerül az igény egy elegánsan keskeny szerkezet iránt, olyan esetben, amikor a szarufák méretét nem feltétlenül kell növelni.

HŐSZIGETELŐ BUROK HŐHIDAK NÉLKÜL

A megoldás: a hőszigetelés a szarufák fölé kerül. Ezzel a módszerrel a hőszigetelő anyag megtartja “erejét” a szarufamérettől függetlenül is. Pozitív mellékhatása, hogy a hőszigetelő réteg folytonosságát nem szakítják meg a szarufák, így az egész tetőszerkezeten egy összefüggő zárt burok jön létre. Hőhídmentes homogén hőszigetelés, amely egyben védelmet nyújt a penészgomba és a nedvesség okozta károsodással szemben is.

ANYAGOK/RENDSZEREK

A szarufák feletti, vagy meglévő deszkázatra történő fektetéshez önhordó, formatartó hőszigetelő anyag szükséges. Ilyen esetekben a poliuretán keményhabból (PUR/PIR) készült hőszigetelő táblák a legmegfelelőbbek, melyek az ásványgyapotnál kisebb hővezetésűek, s ezért kisebb anyagvastagsággal is beépíthetők. Felújítás során már 80 mm vastagságú PUR hőszigetelő rendszer is elegendő az U≤ 0,30 érték eléréséhez. Új építés esetén a minimum szükséges vastagság 140 mm. A hőszigetelés teljesítménye minden centiméterrel tovább növelhető, megfelelő vastagsággal a passzívházakra vonatkozó előírások is teljesíthetők.

KÍVÜLRŐL TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS

Tipikus_szarufak_feletti_rendszer_fektetese

A hőszigetelés beépítése egyszerűen történik: a nagy alakú  hőszigetelő elemeket felülről a szarufaszerkezetre kell helyezni, és a körbefutó horonyeresztékkel hőhídmentesen egymáshoz illeszteni. Ezt követően történik meg a nedvesség elleni külső védelem (alátétlemez), a hőszigetelés, a nedvesség elleni belső védelem (párazáró), és a többi kiegészítő funkciós réteg fektetése. A tető multifunkcionális hőszigetelő rétegét az ellenlécezéssel együtt mechanikusan kell a tetőszerkezetben rögzíteni.

bauder_sys_aufSD_Plus_quadr

EGYSZERŰ ELLENŐRZÉS

A felhasználás során a multifunkcionális hőszigetelő elem fektetése nagyobb biztonságot jelent. Az egyes munkafázisokban kisebb a hibalehetőség, a szükséges ellenőrzések száma így csökkenthető. A tető rétegrendjeinek ellenőrzésénél különösen jótékony hatása van, mivel azok kívülről minden fáradság nélkül megközelíthetők, és könnyedén ellenőrizhetők. A tető hajlásának belső oldali kialakítását, illetve a burkolt vagy látható tetőszerkezet kérdését a hőszigetelés kivitelezése egyáltalán nem érinti. A részletek kívülről történő kialakítása szintén egyszerűbb és biztonságosabb.

RÖGZÍTÉS ÉS STATIKA

A hőszigetelés megfelelő rendszercsavarral az ellenlécezésen és a hőszigetelő elemen keresztül a szarufában mechanikus módon kerül rögzítésre. Ez a módszer garantálja az alsó rétegek biztonságos statikai tehermentesítését.

KESKENY TETŐSZERKEZET

Előfordul, hogy a szarufák feletti hőszigeteléssel kapcsolatban olyan ellenvetések hangzanak el, miszerint a tető megemelt rétegrendje törvényszerűen “csúnya és vastag” ereszcsatornát eredményez. Valójában pont az ellenkezőjéről van szó. A szarufák feletti hőszigetelés pontosan az ereszcsatorna esetében nyújt egy műszakilag átgondolt, és egyben optikailag is megfelelő megoldást.

Bauder_Bild_Innenansicht_012080802

NAGYOBB TÉRKIHASZNÁLÁS

Mivel a szarufák feletti hőszigetelés “magasabban” fekszik a klasszikus hőszigetelésnél – a szó szoros értelmében is – nagyobb teret enged a tető hajlásszögének kialakításakor. Amennyiben a tetőszerkezet belső oldalon nem kerül elfedésre, a helyiség magassága, és ezzel együtt a lakótér hasznos alapterülete is nő.

ÖSSZEGZÉS: MEGFELELŐ HŐSZIGETELÉS

Az állandóan növekvő követelményeknek és elvárásoknak megfelelő  hőszigetelés a klasszikus hőszigetelési móddal kivitelezve egyre nagyobb és nagyobb ráfordítással lesz csak realizálható.

Bauder_Grafik Vergleich ZSD_ASDmagyarkicsi

Kizárólag a szarufák feletti hőszigetelés akadályozza meg a hőhidak kialakulását, egy elemként egyesíti az összes szükséges funkcionális réteget, illetve az érvényben lévő normákat és előírásokat a legegyszerűbb módon teljesíti.

A szarufák feletti hőszigetelés tehát a JÖVŐ HŐSZIGETELÉSE.

info: LAMBDA SYSTEME