17
Sze

S/ALON BUDAPEST 2019 – bemutatkozik a maximalista esszencia

A letisztult minimalizmus térhódításának lecsendesedésével újra kezdenek divatba jönni azok a lakberendezési megoldások, melyekkel igazán kényelmes és kifejező otthont hozhatunk megalkuvás nélkül. De mit jelent ez pontosan? Mindenkinek mást. A S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállítás csapata pontosan ezt akarta bebizonyítani, ezért idén tervezői pályázatot hirdettek, melynek témája a maximalista esszencia: egy eklektikus, merész stílus, mely az elmúlt években az egész világot bejárta.

Nincs hozzá fix recept vagy kötelező kritérium lista, hiszen a maximalista esszenciának ezer arca van, melynek lényege, hogy a konvencióktól megszabadulva valóságos önkifejezési eszközzé alakítsa a teret. Itt nem adottak a minimalizmusban lefektetett, egyértelmű vonalak és határok.

Az irányzat egyik legfőbb jellegzetessége a halmozás, az egymástól különböző darabok szabad és kreatív összeállítása, melyek intenzív színeikkel, karakteres formavilágukkal és látványos elrendezésükkel hatást gyakorolnak a befogadóra. Egy ízlésesen eklektikus enteriőr kialakítása tehát meglehetősen bátor, de annál izgalmasabb vállalkozás.

„Nem véletlen, hogy éppen erre a design stílusra esett a választásunk, amikor azon gondolkodtunk, hogy milyen kihívás elé állíthatnánk a kortárs hazai tervezőket. Missziónk szerint olyan kreatív megjelenésekkel szeretnénk megtölteni a kiállítást, melyek kortárs, formabontó, magas minőségű megoldásokat alkalmaznak és egyediségüknek, eleganciájuknak köszönhetően páratlan élményt és ihletet nyújtanak. Emellett küldetésüknek érezzük, hogy a nívós, nagy múltú márkák mellett platformot biztosítsunk a feltörekvő, fiatal tehetségek számára is – hangsúlyozta Fülöp Judit, az esemény főszervezője. 

Hozzátette, e célok egyesítésével született meg 2019-ben tervezői pályázat ötlete, melynek nyertesei önálló enteriőrökben valósíthatják meg egyedi tervezői koncepciójukat az eseményen megjelenő kiállítók termékeinek felhasználásával. 

„A pályamunkák formai követelményeknek való megfelelése mellett az eredetiséget, a kreativitást, a színharmóniát, a részletgazdagságot és díszítettséget, az anyaghasználatot, felületek és formák által képzett összképet, a koncepcióalkotást, valamint a kijelölt stílus megjelenítését vettük figyelembe” – ismertette az értékelés folyamatát a S/ALON BUDAPEST művészeti vezetője, Szendrey Zselyke. Mint elmondta, a pályamunkák közül 12 koncepció emelkedett ki, a tapasztalt és feltörekvő önálló tervezők, tervezőpárosok mellett friss szemléletű építésziroda és kortárs designstúdió is megtalálható a csapatban.

A frissen végzett lakberendező, Békefi Lilla a Facebookon találkozott a pályázati lehetőséggel, és saját bevallása szerint kezdőként az esélytelenek nyugalmával adta be a munkáját. Kreatív koncepciójának alapját a The Grand Hotel Budapest film különleges képi világa adta. 

„A Wes Anderson filmek egyik legfontosabb jellemzője a különleges figyelem a szimmetriára. A színek és a szimmetria közös tánca a szemlélődőt egyfajta bizonytalan valóságban tartja. Ezt a mozgalmasan furcsa valóságot ötvözöm a mai modern és meghökkentő megoldásokkal, komplementer színekkel, organikus mintázattal” – mutatta be készülő installációját Lilla, aki nagyon izgatott, hogy a legnívósabb hazai szakemberek között jelenhet meg a S/ALON BUDAPEST kiállításon.

Az Architres Studio tervezőpárosa Kis Dániel és Csizinszky László, szakmájukból kifolyólag inkább az építészet felől közelítettek a pályázat témájához. Koncepciójukat az önfeledtt gyermekkori játék, az építőkockákból alkotott kreálmányok ihlették. 

„Manapság az emberek gyorsan cserélik le dolgaikat, illetve hamar váltanak lakhelyet is, így a lakásokat minden esetben az új lakó igényeire kell szabni és alakítani. Ennek megoldására az egyik lehetséges irány, egy mobilis és könnyen alakítható téregység megalkotása, amely magát a befogadó teret a legkisebb módosítással tudja megtölteni. Ahogy az a standunkon látható lesz majd, a teret határoló falak szinte érintetlenül hagyásával, egy belső multifunkciós egység kialakításával próbáljuk bemutatni ennek egyik lehetséges interpretációját” – így Kis Dániel.

A frissen alakult építésziroda tervezői nagy megtiszteltetésnek érzik, hogy saját enteriőrrel vehetnek részt a tavaly is nagy sikerrel zárult kiállításon. 

„A S/ALON BUDAPEST jó úton jár a nemzetközi elismertség felé, a kiállításon megjelenő termékek és enteriőrök magas színvonalat képviselnek, reméljük, hogy a miénk is illeszkedni fog a sorba. Kifejezetten nagy öröm, hogy mi is bemutatkozhatunk” – tette hozzá Csizinszky László.

Ha kíváncsi vagy a kortárs tervezők alkotásaira, vagy ellesnél egy-két trükköt a maximalista esszencia ezerarcú formavilágából, akkor 2019. szeptember 20-22. között neked is a S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállításon a helyed! Három napra egy óriási ötletmegosztó bemutatótérré változik át a Budapest Aréna. Az immáron másodízben megrendezett exkluzív kiállításon a lakberendezők és belsőépítészek által megtervezett dúsan díszített, kifinomult formavilágú, időnként meghökkentő enteriőrök nyújtanak majd inspirációt a design rajongóinak. Most hétvégén légy részese te is a nagyszabású S/ALON BUDAPEST Lakástrend kiállításnak!