02
okt

A szép és tartós burkolatok titka

A legszebb burkolatok is lehetnek bosszúság és anyagi veszteség forrásai, ha a nem megfelelő szigetelés, ragasztás és fugázás hiányában, funkcionalitásukban sérülnek.

Ahhoz, hogy a drága beltéri burkolatok szépek és tartósak maradjanak, körültekintően kell eljárni és kiválasztani, ezeket a láthatatlan részleteket is.

Mitől lesz szép és tartós egy beltéri burkolat?

Szép attól lesz, ha az aljat és a falak korrektek, tartós pedig attól, ha nem térünk el a megfelelő szigetelési és fugázásai metodusoktól.

  • nem mindegy, hogy konyháról, fürdőszobáról, vagy lakószobákról van szó
  • nem mindegy, hogy radiátoros, vagy padlófűtéses a helyiség

Mindegyik más és más megoldást kíván, ami ha nem teljesül maradéktalanul, a végeredmény látja kárát, ráadásul hamarabb, mint azt gondolnánk…

A legelső kritérium a szépséghez, az aljzat megfelelő előkészítése. A Murexin önterülő aljzatkiegyenlítői minden alapfelületen garantálják a legoptimálisabb eredményt mind réteg-, mind kötésvastagságban, melyek speciálisa szálerősítésüknek köszönhetően tartósak és fokozottan kopásállók. A lehető legtökéletesebb, tükörsíma aljzat előkészítés különösen fontos a ma divatos óriás lapok esetében, ahol a legkisebb egyenetlenség, a legapróbb ott marad szemcse, szennyeződés is visszafordíthatatlan kárt tud tenni a burkolólapokban, hiszen az egyenetlenség miatt keletkezett felületi feszültség a lapok repedéséhez, töréséhez vezethet.

Hol és miért fontos a profi vízszigetelés?

Fürdőszoba talán a legpreferáltabb helyiség, ahol a legszerteágazóbb szempontoknak kell megfeleleni, úgy, mint a ragasztóanyag, a vízszigetelés, és a fugázó kiválasztása. A hidegburkolat nem egyenlő a vízszigeteléssel. Megfelelő védelmet a víz ellen, csak külön szigetelőréteg kialakításával lehet elérni. Mindegy, hogy a legnagyobb víz igénybevételnek kitett zuhanyzó padozatáról, faláról, vagy a fürdőszoba egészéről beszélünk. A víz ugyanis ha egyszer elszabadul, bárhová  elér…

Ha nincs megfelelő vízszigeteéls a fürdőszobában, azt hamar észrevesszük

  • vagy a  fürdőszoba külső falának,
  • vagy a fürdőszobával szomszédos helyiségek falának / mennyezetének foltosodásából.

A BAUMIT környezetbarát, oldószermentes vízzigetelése khengerelhető, vagy glettelhető formában, közvetlenül vhető fel az épített zuhanyozók, zuhanyozófülkék és általánosságban a fürdőszobák /konyhák kerámiaburkolatai alá.

 

A vízszigeteléskor a pontot az i-re, a megfelelő fugázó teszi fel. Az egy dolog, hogy esztétikailag milyen nekünk tetsző színt választunk, azonban jó tudni, hogy a fugáknak a szín mellett, funkcionális szerepük is van. Vannak egyszerű cementalapúak, vannak rugalmas, és vannak  szennytaszító, baktériummentes és penészálló változatok is. Vagyis a kínálat óriási, és ne csak a látvány befolyásolja a döntést, henem az is, milyen helyiségbe kerül a fuga.

A konyhában, fürdőszobában legyen elsődleges szempont a higiénia, a padlófütés felé a rugalmasság. Ezután már csak egyéni ízlés kérdése milyen szín mellett döntünk. A lapoktól markánsan eltérő fugák a hálószerkezet játékára, a lapokkal azonos árnyalatok pedig az egységes felületi megjelenésre nyújtanak megoldást.

További részletes információ, és szaktanácsadás az LB Kanuf, a Baumit és a Murexin aljzatkiegyenlítő,  vízszigetelő és fugázórendszerekkel kapcsolatban a forgalmazó, LAMBDA SYSTEME elérhetőségein.