18
jan

A konyha, ahol a rend természetes

Egy igazi konyhában mindig történik valami, és sokszor van olyan érzésünk tökéletes rendet tartani egyszerűen képtelenség. Pedig amikor megálmodtuk minden hibátlannak tűnt. Egész addig, amíg napi szinten használni nem kezdtük… Azután kiderült, valahogy még sincs mindennek meg a helye, hol ezt, hol azt kell keresni,  a kibontott fűszerek szétszóródnak, a dugóhúzó folyton eltűnik a fiók mélyén, az összeszorult fazék tornyokról és a konyhapulton sorakozó kütyükről pedig jobb nem is beszélni… Pedig akár régi, akár új konyhánk van némi odafigyeléssel egyszerűen úrrá lehetünk a napi bosszúságokon.

Egyébként pedig a konyha, ahol nincs minden látható négyzetcenti telepakolva, még nem steril csak átgondolt és rendezett.

1./ KONYHAPULT

Az első és talán legfontosabb, no meg én vessző paripám is: ne legyen semmi kint a pulton! Na jó, talán egy-két cserép illatos zöldfűszer az ablak közelében, szükség is van rá, és szépen is mutat, esetleg egy két szép tároló. Üvegből, fából, fémből, kinek mi tetszik. De nem több! Ennyi még nem működik porfogóként amit rendszeresen takarítani, törölgetni  kell. Mert egyébként nincs olyan eszköz, amit ne lehetne zárt helyen tartani, és egyetlen mozdulattal elővenni.

Sosem értettem miért jobb a fakanalaknak kint a pulton virágcsokorként, mintsem a tűzhely alatti fiókban egy saját fakkban. A mozdulat ugyanaz, csak csak nem a tűzhely mellé, hanem alá nyúlunk érte. Csak úgy, mint például a késekért, amiket ma már szintén speciálisan és biztonságosan tárolhatunk a fiókokban. A törlőket gyönyörűen be lehet hajtogatni egy másik fiókba, és mivel számos gyártó kínálatában kaphatók fiókelválasztó rendszereket, így a textilek is katonás rendben sorakozhatnak.

Home Cucine

Sokan hajlamosak a konyhai kisgépeket is a pulton tárolni, mondván napi szinten van rájuk szükség. Gondoljuk végig, biztos, hogy mindennap használjuk a kenyérpirítót, a vízforralót, vagy a turmixot? Ha csak nem valóban szép, design darabokról van szó amit tényleg szeretnénk folyton szem előtt tartani, akkor bizony ezeknek is a konyhaszekrényben (vagy a spejz polcon) a helyük.

Amennyiben spejz hiányában a konyhaszekrénybe kerülnek, legjobb helyük a kihúzható, vagy forgó polcokon van, ahonnan egyetlen mozdulattal elővehetők.

2. KONYHAI HÁTFAL

Ez a részlet olyan, mintha kicsit kilógna a sorból, de mindjárt meglátjátok, ez mennyire nem igaz.  Amikor belépek egy konyhába, a szemem azonnal befogja a munkapult feletti hátfalat, ami a főzés, sütés során igen is koszolódik. A legnagyobb macera a pára és a por keveréke, ami már alapjaiban is sok, és ez csak tovább romlik a napi  szintű használat során.

Ezért nem mindegy milyen háthalat választunk a munkapult mögé, ami napi szinte is!  egyszerűen és könnyedén tisztán tartható. Általában elmondható, minél kisebb csempével burkoljuk  itt a falat, annál több bosszúsággal kell szembesülnünk.

A fugák (ha nem a legjobbakat választjuk) igen is elszíneződnek a ráfröccsenő zsír, a piros, paprikás szaftok miatt, de kerülhetnek ide mixerből, jó kis színes vajas, tejszínes krémek és hasonló társaik. E mellett a rusztikus, rücskös felületű burkolatok, úgy ragaszkodnak a párával bebetonozott koszhoz is, mint kisdiák az első szerelemhez. Ennek tükrében ezért érdemes odafigyelni milyen hátfalat választunk. A lényeg: legyen minél simább, és minél nagyobb, összefüggőbb felületű, már ha nem szeretnénk saját magunk rabszolgái lenni.

Egy nagy üveg-, vagy egy egyetlen darabból álló kompozit felületet imádni lehet. A takarítás egy mozdulat / pillanat egy üvegtisztító és egy papírtörlő segítségével főzés után. Én imádom, hogy nulla macerával ragyog a konyha ezen része is.

2. FIÓK

A fiókok tervezésekor és rendezésekor alapvető szempont  főzési szokások figyelembevétele,  ehhez igazodva kell a belső részleteket alakítani úgy, hogy azok a lehető leglogikusabban és legkényelmesebben legyenek hozzáférhetők. A nehéz edényeknek és serpenyőknek a sütő mellett nagy mélységű fiókokban van a a helye, amiben a testre szabható elválasztóknak köszönhetően, biztonságban, stabilan tárolhatók, anélkül, hogy minden egyes nyitásnál ide-oda vándorolnának.

A különféle eszközök és tányérok, mind hasonló elven a számukra kifejlesztett speciális fakkokkal, rekeszekkel, variálható szélességű és hosszúságú elválasztókkal tarthatók rendben, és célszerű a fűszereket is  hasonló módon az apró üvegek számára speciálisan kialakított rekeszekben tárolni.

Az evőeszközök, és apró konyhai eszközök, üvegnyitók, ollók, stb…  a legprofibban  a modulárisan, egyénileg alakítható rendszerezőkkel berendezett fiókokban tárolhatók, így azok tartama mindig könnyen és egyszerűen áttekinthető. Ráadásul az sem mellékes egy ömlesztett fiókban való turkáláskor mennyit sikoltozunk, részben mert még mindig nem találjuk, részben pedig mert újra “megszúrt, megvágott”…

Home Cucine

Home Cucine

3. KAMRASZEKRÉNY

Talán nem is létezik olyan ember, akinek ne okoztak volna legalább egyszer gondot a legalapvetőbb kérdések, úgy mint: hol és hogyan tárolja a kenyeret, az ezernyi fűszeres tasakot, tésztákat, tartós élelmiszereket.

Ha van elegendő hely magas spejz szekrénynek a konyhában, akkor érdemes a konyhabútor- és vasalat gyártók kínálatát alaposabban szemügyre venni,  mert meglepően sok, speciális nyavalyánkra találhatunk orvosságot. Részlegesen vagy teljes egészében kihúzható, kiforduló polcok, kosarak, tárolók,  amik kimondottan ezekre a speciális problémákra jelentenek megoldást. A gondos tervezés eredménye egy egyszerűen, átláthatón és könnyen hozzáférhető tárolórendszer a kamraszekrények kihúzható polcain, ami egyben a konyhai rend egyik alapja is.

Ezek a polcok mozoghatnak egyesével vagy együtt az egész, elegendő hely esetén akár mindkét oldalukról pakolhatók, és örökre véget vetnek a hátra csúszott és ott felejtett élelmiszerek problematikájának.

 

4. MOSOGATÓ / SZEMETES

Amennyiben a mosogató környékét okosan tervezzük meg, nagyban hozzájárulhatunk a konyha és saját magunk komfortjához. A mosogatómedence alatti fiókok különböznek társaiktól, hiszen figyelembe kell venni a felette lévő mosogató mélységét és az szekrény mögött lévő gépészeti kiállásokat. Ennek ellenére ezek a fiókok speciális kialakításuknál fogva,  tökéletesen alkalmasak a tisztítószerek, szivacsok, kefék… stb tárolására, így soha többet nem kell farkasszemet nézni a mosogató szélén szobrozó flakonokkal, szivacsokkal, kefékkel.

Az alatta lévő mély fiók pedig környezettudatos megoldást kínál a szemétgyűjtésre, hiszen a legnagyobb gyártók mind ide tervezik a szelektív hulladéktárolás edényeit. Ha nincs akkora helyünk, hogy ezt a megoldást válasszuk, akkor jöhet az ajtóra szerelhető  hulladékgyűjtőt, igaz ez nem szelektív, de legalább megkímél a konyha sarkába bekergetett ronda műanyag szemetes látványától.

részletes információ: ADMIRÁL KONYHASTÚDIÓ