26
feb

Hogyan születnek a legszebben terített asztalok? 1. rész

Egy szépen terített asztal, már önmagában is igényességről árulkodik, de a   VILLEROY & BOCH Budapest Belvárosi Márkabolt segítségével most azt is megmutatjuk, hogyan tudunk nem csak igényes, de akár Michlein csillagos éttermi színvonalon is teríteni.

KEZDJÜK AZ ALAPOKNÁL – MIBŐL, MIT…

Vagyis, milyen tányérokat, poharakat és evőeszközöket válasszunk? Milyen alapanyagok, és milyen formák azok, amik meghatározzák a terített asztal milyenségét, a vizuális élményt, és az ételek, italok élvezetét?

Az igényesség nem egyenlő a drága luxussal, “csupán” befolyásolja az étkezések hangulatát, miközben hatással van a családi kötelékekre is. Ez viszont épp elegendő érv ahhoz, hogy odafigyeléssel terítsünk és üljünk asztalhoz egy egyszerű szerdai napon épp úgy, mint mondjuk Húsvét reggel.

Flow Couture

Olyan egyszerűnek tűnik – kiveszünk egy tányért a szekrényből, mélyet a levesnek, laposat a második fogásnak és kész… Igen, csakhogy: mi az alapanyaga, milyen a formája, a színe, van-e díszítése, ha igen milyen? Milyen a stílusa, milyen a hangulata? Mit ad hozzá az étkezés varázsához?

Manufacture Rouge és Gris, Manufacture Glow, valamint középen Rock

Az én szekrényemben különféle tányérok és poharak tucatjai sorakoznak:  porcelán, kerámia, fekete, fehér,  modern szögletes, minimalista óriás, romantikus pöttyös, nosztalgikus virágos, és a hozzájuk illő sima egyszerű, színes, mókás, és elegáns leheletvékony kristály poharak.

Évszakoktól, hangulataimtól, és ünnepektől függően terítek, másképp a lakásban, másképp húsvétkor és karácsonykor, másképp a teraszon és másképp az öreg diófa alatt. Csak, mert így szeretem, és mert így szokta meg és szereti a családom.

Petite Fleur

Signature – Malindi

Nálam alap, műanyag még mutatóban sem kerül az asztalra. Egyszerűen mert nem szép… Ez persze nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag méregdrága porcelánokkal terítenék – bár befektetésnek sem rossz egy márkás étkészlet.

KERÁMIA 

A legegyszerűbb alapanyagú tányérok amikkel már szépen teríthetünk, a rusztikus hangulatú, kissé bumfordi kinézetű kerámiák, melyek valójában mázzal bevont égetett agyagból készülnek. Nem mai “találmány”, eredete hosszú évszázadokra nyúlik vissza, nevét pedig az athéni Keramikosz térről kapta. Tökéletesen harmonizálnak a rusztikus, vidéki angol, mediterrán, vagy provance-i kertek hangulatával, no és persze a hasonló stílusú itthoni kertek buja világával is. Azonban nem csak a kerámia készletekkel teremthetjük meg ezt a vágyott romantikus hangulatot.

PORCELÁN 

A Villeroy & Boch tányérjai kétféle alapanyagból készülnek, finom porcelánból, és a fehér aranynak is nevezett értékes csontporcelánból. Az előbbi a négy fő összetevőből áll, melyek aránya gyártónként eltérő és természetesen a szigorú gyártási titok kategóriájába tartozik.

Kívánatosan teríthetünk velük hétköznap és ünnepnapokon egyaránt. Színük, formájuk és mintázatuk különféle stílusokhoz és alkalmakhoz predesztinálja őket. Vannak melyek modern környezetben, míg mások klasszikus, vagy épp romantikus miliőbe  illeszkednek tökéletesen.

Artesano Provencal Verdue

New Moon

Ezek a porcelánok általában fehérek, de a Villeroy & Boch kínálatában léteznek sajátságos csontszínű tányérok és kiegészítők is – melyek nem tévesztendők össze a valódi csontporcelánnal.

CSONTPORCELÁN

Fehér aranynak is nevezett értékes porcelánfajta, melynek különlegességét a marha hamu adja, amit 40-48%-os arányban kevernek a porcelángyártás eredeti négy alapanyaga mellé. És, hogy ez miért jó?

Nos, az így készült porcelánok felveszik a csont tulajdonságát, sokkal rugalmasabbak és ellenállóbbak lesznek az óhatatlan koccanásokkal szemben.

A legértékesebb és legnemesebb porcelánok, így nem kétséges, egyértelműen a klasszikus, decens elegancia makulátlan képviselői.

És egy érdekesség a jelölésekkel kapcsolatban… Több porcelán alján szerepel a China felirat, azonban nem mindegy milyen szókörnyezetben. A Made in China felirat a porcelán származási helyére, vagyis Kínára utal.  Ezzel szemben a Fine China a finom porcelánok,  a Bone China pedig a csontporcelánok nemzetközi szignója.

A kollekciók, a VILLEROY & BOCH további  teljes kínálata mellett megtekinthetők és megvásárolhatók a Villeroy & Boch belvárosi márkaüzletében, Budapesten, az  V. kerület Régi posta u. 5. szám alatti bemutatóteremben és a Villeroy & Boch webáruházban.

2. rész: Poharak a terített asztalon…

White Lace

Metro Chic

Ivoire