03
máj

LINDAB ereszcsatorna – a tökéletes vízelvezetésért

Napjaink kiszámíthatatlan időjárása, a hirtelen tavaszi olvadások, és az özönvízszerű nyári esőzések miatt lezúduló hatalmas vízmennyiség egy nem megfelelően kialakított ereszcsatorna rendszer hiányában komoly veszélyt jelent a  ház állagára.

Hiába a gondosan megtervezett és szépen kivitelezett tető, ha a csapadékvíz elvezetésére nem fordítunk kellő gondot. Ha ez elmarad, akár már néhány hónap elteltével is komyoly károkkal szembesülhetünk mind az épület, mind annak környezetét illetően.

A  hatékony csapadékvíz elvezetés és ellene történő védekezés két részből áll:

– a tetőről a lehető legmegfelelőbb módon össze kell gyűjteni a csapadékot

– majd azt el kell vezetni a ház közvetlen közeléből

Ebben nyújtanak hathatós segítséget a professzionális LINDAB RAINLINE ereszrendszerek.

Az ereszcsatorna rendszerek egyrészt a ház alapját hivatottak megvédeni a tetőről alázúduló víztömegtől, másfelől óvják az oldalfalakat is, a vakolatot és a lábazatot a rendszeresen áztató esőtől.

Ha ezt az elején elvétjük, akkor már csak utólagos javítással orvosolhatjuk mind az esztétikai, mind a szerkezeti károkat, ami esetben nagyságrendekkel nagyobb költség, mint egy kellő  időben kialakított profi ereszcsatorna és vízelvezető rendszer.

Az ereszcsatornának kettős szerepe van:

– funkcionalitás

– esztétikum

Egy maradéktalanul funkcionáló ereszcsatorna-rendszer minden esetben szakmai tervezést és szerelést igényel – a “hogyan-ban” pedig döntő a tető formája, nagysága, dőlésszöge, az ereszcsatorna lejtése, a lefolyócsövek mennyisége és a tető megfelelő pontjain történő elhelyezése.

A Lindab Rainline® ereszcsatornái / komplett esővíz elvezető rendszerei növelik az épület esztétikát, könnyen szerelhetők, tartósak, és maradéktalanul ellenállnak az időjárás szélsőséges hatásainak. Mivel nem repedeznek, deformálódnak, vagy vetemednek, évtizedeken keresztül gátat szabnak a víz ereszcsatornákon kívüli útjának.

A prémium minőségű, korrózió álló svédacél LINDAB Rainline® ereszcsatornák kétféle bevonattal készülnek.

Elite műanyag színbevonat – színes ereszcsatorna rendszer 10 éves garanciával a színtartósságra

Magestic bevonat – natúr acél ereszcsatorna rendszer 30 év garanciával

A LINDAB ereszcsatorna-rendszer előnye a komplexitás, tervezhetőség és a költséghatékonyság. Mivel komplett rendszerekről van szó, a pontos tervezhetőség miatt nincsenek időközben felmerülő hiányosságok, ebből adódóan pedig plusz költségek. 

Szerelésük is egyszerű, hiszen az un. a pattintós rendszerű elemek összerakásához nem szükséges semmilyen speciális szerszám, ragasztó, tömítő, így a költséghatékonyság a munkadíjban is tetten érhető. 

Mindezek mellett, ahhoz, hogy az ereszcsatorna-rendszer éveken át hibátlanul működjön, a rendszeres tisztítást sem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Az ereszcsatornák tisztítását évente minimum egyszer illik elvégezni, amit szerencsés késő őszre időzíteni, hogy lombhullás után, tiszta, átjárható ereszcsatornával induljunk neki a télnek illetve az az követő tavaszi olvadásnak. Ha ez elmarad, a betömörödött lombtól olyan dugulások keletkezhetnek a rendszerben, ami a tél folyamán megakadályozza a víz elfolyását, így az megfagyhat, és jelentős károkat okozhat. 

További részletes információ a LINDAB ereszcsatorna rendszerekről, a forgalmazó LAMBDA SYSTEME elérhetőségein.