14
máj

Hogyan születnek a legszebben terített asztalok? – 3. rész

Az igényes, szépen terített asztalról szóló sorozatunk harmadik részében  a különféle tányérokról és poharakról lesz szó, melyekről szintén a  VILLEROY & BOCH Budapest Belvárosi Márkabolt segítségével beszélünk.

VILLEROY & BOCH / Anmut Gold

Ma már egyre többen gondolják úgy, a terítés több, mint 2-4-6… egyforma tányér és pohár, melyeket szépen elhelyezünk asztalon. Azonban van úgy, hogy nincs 6 egyforma tényér, vagy épp nem a megfelelőt használjuk a tálaláshoz, és ez a zűrzavar a poharaknál talán még nagyobb.

Az alapvető asztalkultúra minimumként a mély-, lapos-, és csemegetányérok szettjét diktálja, amihez olyan további kiegészítők tartoznak – természetesen azonos kollekcióból – mint a leveses-, pecsenyés-, és salátás tálak, a süteményes, teás és kávés szettek, melyekkel időről időre, folyamatosan bővíthetők a kollekciók, a teljesség eléréséig.

A poharakkal hasonló a helyzet, hiszen tucatnyi fajtából válogathatunk, és dönteni először aszerint kell, milyen ital fogyasztására szánjuk.

VILLEROY & BOCH / NewMoon Glass

MILYEN TÁNYÉRTÍPUSOK LÉTEZNEK?

Ahhoz, hogy dönteni tudjunk milyen tányérra van szükségünk, tudnunk kell milyen tányértípusok léteznek, és melyiket mire használjuk.

 • TERÍTÉKTÁNYÉR:   a legnagyobb tányértípus, az én személyes kedvencem! Amellett, hogy eredendően a lapostányér alá való, én imádok tálalni is rajta. Istenien mutatnak rajta a tészták, desszertek, és tökéletes fine dining alap is.
 • LAPOSTÁNYÉR:  a terítéktányérra helyezendő első tányér, azzal azonos formájú, de attól kisebb tányér. A főfogás tálalására szolgál.
 • MÉLYTÁNYÉR:  a lapostányérra helyezendő, általában 2-4 dl űrtartalmú tányér, leveseknek, melyek közül a legújabb típusok már krémleveses és főzelékes funkciót is betöltenek.
 • CSEMEGETÁNYÉR:   a lapostányértól valamivel kisebb, elsősorban salátákhoz, desszertekhez való, de használhatjuk reggeliző-, és uzsonnás tányérként is.
 • DESSZERTTÁNYÉR:  ez a köznyelvben kistányérként ismert változat, falatnyi desszerthez, egy szelet süteményhez való.
 • MÉLY TÁLKA:  perem nélküli mélytányér, nagyobb, 4-6 dl űrtartalommal
 • MÜZLIS TÁNYÉR:  a mély tálka kicsinyített változata, müzlihez, fagylalthoz
 • SZÓSZOS TÁLKA:  a legapróbb variáns, 0.2 – 0.5 dl űrtartalommal, ahogy neve is mutatja szószokhoz, mártogatósokhoz, de kínálhatunk benne olívabogyót, erős paprikát, finomra vágott zöldfűszereket, vagy reszelt sajtokat.

VILLEROY & BOCH / La Classica Contura: terítéktányér, lapostányér, desszerttányér

VILLEROY & BOCH / Amazonia: csemegetányér, mély tálka

VILLEROY &BOCH / Rock: lapostányér, mélytányér (főzelékes tányér)

SZÍNES, FEHÉR, SIMA, MINTÁS, KEREK, VAGY SZÖGLETES?

Ez egyedi döntés kérdése. Elsőként  azt kell eldönteni milyen alkalomra szánjuk – hétköznapi, vagy ünnepi terítéknek, de az is szempont lehet, hogy a kertben, teraszon terítenénk vele szívesen. Ha egyetlen terítéket szeretnénk, akkor érdemes olyan mellett dönteni, ami hétköznapokon, de ünnepi alkalmakkor is szépen mutat, az ünnephez díszített asztalon.

 

VILLEROY &BOCH / Petite Fleur: lapostányér, csemege tányér, mély tálka, pecsenyéstál, levesestál

Ha színes terítéket szeretnénk, olyan színt/mintavilágút válasszunk melyek árnyalata harmonizál otthonunk színvilágával, így biztosak lehetünk a szemnek is kellemes végeredményben.

VILLEROY &BOCH / My Match: csemege tányér, mély tálka, szószos tálka

Ha fehér teríték mellet döntünk, az további számos előnyt is jelent. Biztos, hogy gond nélkül illeszkedik bármilyen színű enteriőrhöz, alkalomhoz, miközben más és más színű kiegészítőkkel (terítők, szalvéták, poharak) más és más stílust, hangulatot teremthetünk az asztalon.

VILLEROY & BOCH / Artesano Original: lapostányér, mélytányér, csemege tányér, desszerttányér

VILLEROY &BOCH / Anmut Platinun: lapostányér, mélytányér, kávés csésze, kiöntő és cukortartó

KÜLÖNBÖZŐ POHARAK, A KÜLÖNBÖZŐ ITALOKHOZ

Megfelelő pohárkínálat nélkül, nincs tökéletes teríték. Pont úgy, ahogy a tányéroknál és az evőeszközöknél, a poharaknál is számos típus különböztetünk meg.

VILLEROY &BOCH / Allegoria Premium

 • ÜDÍTŐS/VIZESPOHÁR:  2-5 dl-es öblös, szár nélküli poharak.
 • BOROS POHÁR:  Változatos cseppformájú talpaspoharak fehér,- rozé,- és vörösborokhoz, azon belül is más és más kialakításúak a különböző borfajtákhoz, a legtökéletesebb illat és zamat kibontakoztatásáért.
 • PEZSGŐS POHÁR:  Kecses, magas, hosszú szárú poharak, melyek gyönyörűen, hosszan gyöngyöztetik a pezsgőbuborékokat.
 • KOKTÉLOS POHÁR: Sokoldalú pohártípus, jellegzetes tölcsér, vagy rózsaformájú kehellyel.
 • SÖRÖS POHÁR: A legrobusztusabb fajta, a kis pikkolókhoz való 2 dl-es űrtartalomtól az óriás, akár fél literes változatokig talpas alacsony szárú és talp nélküli változatokban.

VILLEROY & BOCH / NewMoon

VILLEROY &BOCH / Purismo

A változatos tányér és pohár kollekciók, a VILLEROY & BOCH további  teljes kínálata mellett megtekinthetők és megvásárolhatók a Villeroy & Boch belvárosi márkaüzletében, Budapesten, az  V. kerület Régi posta u. 5. szám alatti bemutatóteremben és a Villeroy & Boch webáruházban.

VILLEROY & BOCH / Amazonia

VILLEROY & BOCH / Grand Royal

VILLEROY & BOCH / NewMoon

VILLEROY & BOCH / La Classica Contura

 

VILLEROY & BOCH / French Garden

VILLEROY & BOCH / Boston