01
aug

Időben szigeteld a teraszt, hogy télen ne károsodjon!

Közeleg az ősz, és vele együtt, a gyakori esős napok is… Amennyiben a teraszunk burkolata kisebb-nagyobb mértékben sérült, a fugákon, illetve repedéseken  átszivárgó eső, majd később a hó minden esetben a burkolat  felválásához, töréseihez fog vezetni. Ezt megelőzendő  érdemes komolyan venni a vízszigetelés fontosságát és amíg még nem késő megoldani.

A kerti teraszok esetében a sérült, repedezett, fugahiányos burkolatot könyörtelenül fel kell szedni, és ellenőrizni kell az aljzatbeton minőségét, illetve annak lejtési irányait. Amennyiben az aljzat is károsodott, vagy a lejtés irány és szöge nem megfelelő, akkor nem ússzuk  meg, tovább kell bontani.

Fontos momentum, hogy ahol a terasz és a ház lábazata találkozik terasz rétegeinek bontásával párhuzamosan az épület lábazatát is meg kell bontani legalább 30 cm magasságig, mert a terasz szigetelését fel kell hajtani a lábazatra is. Az elkészül az új, megfelelő lejtést adó,  vasalt beton alapra, kerül a vízszigetelés, sarokerősítő szalagokkal az épület és a terasz találkozásinál. Ezeket a szalagokat a szigetelés rétegeibe kell beépíteni.
A megfelelő kivárási idő után el lehet kezdeni a burkolást, megfelelő dilatációs osztásokkal, és dilatációs profilok behelyezésével, a terasz széleken vízorros élvédők , vagy terasz folyókák / összefolyók beépítésével a víz elvezetés érdekében. Az utolsó lépés a fugázás, aminél megint csak oda kell figyelni  a megfelelő fuga kiválasztására, mert ellenkező esetben a fuga penészesedhet, repedezhet, kipereghet, ami azon túl hogy csúnya, a előre is vetíti az újabb bajokat.
Csak a rugalmas fagyálló, penészedés gátló fugázók alkalmasak a kültéri burkolatokhoz, mindegy, hogy vastag lapok széles vagy természetes kövekhez keskeny fugaszélességéről van szó.  Szerencsés, ha a fugázó anyag gyorskötő tulajdonsággal is rendelkezik, hiszen nem mindegy mennyit kell várnunk a régi / új teraszunk használatbavételéig.
További részletes információ a  vízszigeteléssel kapcsolatban: LAMBDA SYSTEME