15
Júl

Hogyan válasszunk színeket a babaszobába?

A babaszoba hangulatát alapjaiban határozzák meg a színek. Erről beszélgettünk NAGY ÁGIVAL, a GYERMEKKUCKÓ tulajdonosával.

Inout-Home: Jól gondoljuk, hogy a tisztán pasztell rózsaszín és kék babaszobák felett eljárt az idő, és ma már itt is megjelennek a “színek” de úgy, hogy közben mégis megmarad az igazi babaszoba fíling?

Nagy Ági: Igen, ez a munkám talán legizgalmasabb része:  a színek. Imádom, hogy ettől minden munkám más és más, még ha a karakterek ismétlődnek is egy-egy szobában, a színek kikeverése, azok harmonikus megválasztása mindig kihívást jelent számomra.

A szobák tervezési szakaszában számítógépen falnézetek készülnek, ezeken egyeztetjük a megrendelőkkel, hogy is fog kinézni az adott minta, amit majd a falra festek. A tervek kiküldésénél mindig hozzáteszem információként, hogy a színek tájékoztató jellegűek, mivel ott a helyszínen a szobában állva érzem azt igazán, hogy mit kell a falra festenem ahhoz, hogy a teljes harmónia megszülessen a babaszobában.

Figyelembe véve a szobába áradó fény mennyiségét, a berendezést, a bútorok, burkolatok színeit és a már megvásárolt kiegészítőket, a szőnyegeket, függönyöket, díszpárnákat stb.

A legideálisabban a színtervezési munkát akkor tudom elvégezni, ha a szoba szinte már egy teljes egész, amikor tervezem és kivitelezem.

Főbb szempontok a színválasztásnál:

  • A szoba mérete (bizonyos színek tágítják a teret, mások összenyomják)
  • A szoba fekvése (ugyan az a szín teljesen más érzetet ad északi vagy déli szobában)
  • A szoba fényessége (nyílászárók mérete és mennyisége eldönti, hogy használhatunk-e sötét színeket vagy maradnunk kell a semleges árnyalatoknál. Itt főleg az alap falszínekre gondolok)

Az egyik legfontosabb szempont ezek után a szoba tervezésénél a mértékletesség. Ha egy szín erős túlsúlyba kerül, az zavaróan hat a kicsikre és ránk is egyaránt.

Amikor kikérik a véleményemet az alapfalszín választásában, általában visszafogottabb pasztell árnyalatokat javaslok ha az egész szobát egy színnel szeretnék kifesteni. Nagyobb szobáknál viszont sokszor működik az az alap elképzelés is, hogy 1 vagy 2 fal élénkebb színt kap, a többi semlegeset.

Bútoroknál szinte kivétel nélkül fehér döntés születik azoknál a szobáknál, ahova a festésemet megrendelik, mivel a hangsúly így azon lesz. Mintás bútort is nagyon ritkán választanak, ha mégis, akkor a tervezésnél figyelek rá, hogy azzal is összhangba kerüljön a fal.

A színek hatással vannak hangulatunkra, érzelmeinkre is. Így a gyerekszoba tervezésénél érdemes erre is figyelni, nem csak a trendeket követni.

Ha csak magamból indulok ki példaként elmondhatom, hogy az én közvetlen környezetemben mindig a hideg színek lesznek a meghatározók. Fehér, szürkék, kékek azok a színek amik számomra nyugtatók. Ezen színek között tudok igazán feltöltődni, inspirálódni, alkotni. Ha kicsit figyelünk magunkra, akkor biztos, hogy mindenki érzi, melyek azok a színek, árnyalatok, amik között egyszerűen csak jó élni.

Persze most mindenki kérdezheti, hogy honnan tudjam, milyen színek között érzi majd jól magát a kisbabám, mikor még nem tudja elmondani?

Pont ezért a színek választása lehet tudatos, mivel vannak bizonyos alapelvek, amik mindenkire érvényesek. Ha csak azt mondom hogy sárgás árnyalatok, mindenki melegnek érzi, éberségre sarkall, aktívvá tesz. Míg a kék szín hideg, nyugtat, lelassít. Mindezeket alátámasztva, kiválasztottam három színösszeállítást amit az utóbbi 1-2 évben a leggyakrabban kérnek tőlem, és szerintem kimondottan kellemes érzetet adnak az enteriőrben.

Kezdjük a lányokkal: fehér, bézs, halvány szürke, pasztell rózsaszín, mályva, menta

A fehér, bézs és halvány szürke színek tulajdonsága, hogy minden színnel jól kombinálható. Stabilitást, egyensúlyt, semlegességet sugallnak. Tágítják a tereket, ezek közül is leginkább a fehér, ami visszaveri a ráérkező fénysugarakat.

A halvány rózsaszín a tavasz szimbóluma. Bizonyos élénkebb árnyalatai aktivizáló hatásúak, amik nehezíthetik az elalvást, de a kellemesebb pasztell árnyalatok tompítják a stresszt. Napjaink trendjére jellemző, hogy nem tiszta színeket használunk ha rózsaszínről beszélünk, hanem egyre inkább előtérbe kerül helyette pl. a mályva, vagy a málna árnyalat.

A menta a türkiznek egy zöldesebb árnyalata, ami nyugtató hatással bír és nagyon kellemes a rózsaszínekkel együtt használva.

Fiú szobák: fehér, bézs, halvány szürke, babakék, menta, türkiz

Mostanában előtérbe kerültek a türkizes árnyalatok, de a babakék még mindig egy nagyon kedvelt klasszikus. A kéknek ez az árnyalata kimondottan nyugtató hatású, tompítja a feszültséget.

A békesség és pihenés színeként is jellemzik. Csak úgy mint a türkizkék pasztell árnyalatai ideálisak nehezen alvó, aktívabb babák szobájába.

Uniszex szobák: fehér, bézs, szürke, kék, türkiz, menta, sárga

Ne felejtkezzünk el azokról a babaszobákról sem, ahol a kisfiú és kislány egy szobában van.

Ebben az esetben nagyon ritka a tisztán rózsaszín, vagy kék  használata, itt előtérbe kerülnek a sárgáknak egy mustárosabb árnyalata, ami kis mennyiségben a türkiz mellett egy kis játékosságot, melegséget csempész az amúgy hideg és nyugtató színek közé.

További részletes információ: GYERMEKKUCKÓ website, GYERMEKKUCKÓ facebook, GYERMEKKUCKÓ instagram