27
Már

Világhírű manufakturális üveggömb csillárok és lámpák

A kanadai BOCCI az egyik legizgalmasabb manufakturális lámpa gyártó cég, akinek fújt üveggömb csillárjai összetéveszthetetlen stílusjegyeinek köszönhetően a világ minden táján elismerést váltanak ki mind a szakma, mind az igényes vásárlók körében.

A szivárvány minden színében készülő gyönyörű gömbök és amorf formák a gyár 2005-ös alapítása óta a szakértelem és a kiemelkedő minőség elvitathatatlan példái.

Csodás világító gömbök ezek kisebbek és nagyobbak, átlátszók, fényesek és mattak – diszkrétek és elképesztőn életteli színesek.

Mivel minden lámpa egyedileg, a gyártás minden egyes fázisában manufakturálisan készül, hihetetlen nagy a szabadság és a játék a színek terén.

A BOCCI termékei, valami rejtélyes, számomra meg nem fejthető módon nem fantázia neveket, hanem számokat viselnek, a logikát azonban ott sem találtam meg.Viszont nem is ez számít, hanem az a páratlan látvány, amire ezek az egy szál huzalokon lógó gömbök képesek.

Olyan színeket és annyi darabot válogathatunk össze amilyeneket csak szeretnénk, köthetjük őket csokorba, lógathatjuk egyesével, vagy rendezhetjük különféle kompozíciókba – kint és bent egyaránt.

Első termékük a mind a mai napig bestsellernek számító 14-es kollekció, aminek különösen izgalmas darabjai a tökéletesen víz és időjárás álló kültéri változatok.

Az én nagy kedvencem, a 28-as kollekció egyesével is rendelhető (ez minimum 3 db-ot jelent) ez esetben ötféle felfogatási lehetőség közül választhatunk, de rendelhetünk kész, 3-5-7 darabos gyári kompozíciókat is, kerek vagy szögletes felfüggesztő talpakon, egyes, vagy csokros kivitelben.

Ha pedig még mindig nem találtuk meg az igazit, a gyár felár ellenében bármilyen ügyfél által megálmodott kompozíciót elkészít a kiválasztott színű üveggömbökből, belső bogyókból és felfüggesztő talpakból.

Alapfelállásban xenon izzókkal érkezik, de igény szerint már elérhető ledes verzióban is.

A 73-as kollekció egy áttetsző és kétféle ezüstös szürke színben készül, szintén ötféle felfogatási lehetőséggel. Az amorf, leginkább szabálytalan kövekre hasonlító lámpák felülete a durva rusztikus textiltextúrákat idézi, ami különlegesen szép fényrajzolatokat vetít a falra, illetve a mennyezetre.  A kizárólag led világítással rendelhető 3-8-11 és 20-as standard kompozíciók mellett természetesen ezek a lámpák is rendelhetők egyedi tervek szerint.

Az izgalmas gömbök mellett legalább ekkora figyelmet érdemel a 16-os kültéri kollekció is, ami designjában ugyan kissé eltávolodott a “gömbös” vonaltól, de legalább annyira magával ragadó, mint beltéri társai. Váza egy vékony, ágas-bogas fát idéző moduláris szerkezet, ezen helyezkednek el teljesen random módon a világítótestek.  Az apró leveleket imitáló lámpái nem is igazi burák, hiszen három különálló üvegréteg egymás utáni összeolvasztásával lettek kialakítva, ezáltal megjelenésük határozatlan, lapos  alakú, néhol áttetszőbb, néhol pedig homályosabb. Sejtelmes, aranyos fényét a két ilyen amorf levélke közé dolgozott belső led izzók adják.