12
nov

Mascarponés, csokis szeder torta

Aki szereti a szeder jellegzetes kissé savanykás ízét, annak feltétlen ki kell próbálnia azt az egyszerű, de isteni – és nem mellesleg  gyönyörű tortát…

szedres torta

a tésztához:

200 gramm étcsokoládé (70%)
150 g vaj
1 evőkanál valódi kakaópor
4 tojás
180 g porcukor
1 teáskanál vanília-kivonat
160 g zabliszt (finomra őrölt zabpehely)

A csokoládét és a vajat olvasszuk fel vízfürdő felett, adjuk hozzá a kakaót, a cukor és alaposan keverjük össze. Tegyük félre kihűlni. Ha langyos, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, óvatosan kevergessük mindegyikkel össze, azután jöhet a vaníliavégül apránként a liszt. Az egészet könnyedén kevergetve dolgozzuk össze, majd süssük 175 fokon 35 percig.
Ha kisült hűtsük ki és pihentessük, de még jobb ha kora este állunk neki, és egy egész éjszakát pihen…

szedres torta

Ez után készítsük el a krémet, aminek hozzávalói:

250 g mascarpone (szobahőmérsékleten)
100 g lágy vaj
és cca. 5 evőkanál földiszeder/szederlekvár

A mascarponét keverjük ki a puha vajjal, majd adjunk hozzá a lekvárt, keverjük el vele, majd kis időre (cca. 1 óra) mehet a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen. Végül kenjük meg vele a csoki tortát, díszítsük szederrel, és friss mentalevelekkel. A látványa gyönyörű, az íze isteni, már csak egy csésze illatos tea kívánkozik mellé – és egy jó beszélgetés…

szedres torta

szedres torta

eredeti recept innen: http://rustykalnakuchnia.blogspot.hu/