02
Sze

Hogyan válassz étkezőlámpát?

Az étkező lámpa fontos része az ebédlőnek, nem egy általános helyi világítás, ami letudható egy egyszerű függesztékkel, vagy mennyezeti lámpával. Értékes, minőségi időt töltünk itt a családdal és a barátokkal, nem mindegy tehát, milyen körülmények közt, milyen megvilágítás mellett tesszük azt.

A csillárok és függesztékek tökéletesek az étkezőasztalok fölé, ráadásul nem egyszer olyan funkcióval is bírnak, amik még élvezetesebbé teszik az itt töltött időt. Emellett ezeknek a lámpáknak nem csak itt, de a konyhában is fontos szerephez jutnak.

Befolyásolják  a helyiség hangulatát és használhatóságát is, hiszen nem túl szerencsés úgy sütni, főzni, hogy nincs elegendő, és megfelelő fény a konyhában. Utóbbi nagyban függ a lámpa designjától is, hiszen egy sötét burájú lámpa jobban letompítja a fényt a mint a világos, vagy épp áttetsző üveg társai. 

 

SZÍNEK BEFOLYÁSA

Az étkezőben már lehet alku tárgy egy sötétebb lámpabúra, ami mondjuk meghittebbé teheti a hangulatot – bár ezt befolyásolhatjuk egy fényerősség szabályzó kapcsolóval is. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne válasszunk színes üvegeket, mert azok fénye durván,  csúnyán megváltoztathatja a ha gyönyörűen tálalt ételek esztétikáját.

ÉTKEZŐLÁMPA FORMÁK

A nappalival azonos térben lévő ebédlőknél az étkező világítás kiválasztása egyéni ízlés kérdése, a lámpák lehetnek azonos, de akár különböző családból valók. Előbbi esetben a helyiség egységességét, utóbbiban az nappali és étkező funkciók elkülönülését hivatott jelezni. 

Az étkező lámpák talán legnagyobb jellegzetessége az állítható magasság, amit vétek lenne nem kihasználni. Az étkezéskor lejjebb eresztett lámpa meghitt, bensőséges hangulatot áraszt, egyetlen dologra ügyeljünk csupán, ne lógjon annyira mélyen az asztal fölé, hogy a szemben ülőt eltakarja.

Az étkezőasztal méretétől és formájától függően dönthetünk egyetlen csillár, vagy tűspot mellett, de a nagy asztalok fölé már érdemes egy hosszában elnyújtott variánst választani, akár egyetlen nagy ovális, vagy téglalap alakú formát, vagy több egyesével álló, illetve sok kis világítótesttel szerelt vízszintesen futó variánst .

További részletes információ a beltéri világítás megtervezéséhez, és a lámpák kiválasztásához, a  NAVALLA elérhetőségein.