22
nov

Melyiket válasszam: egyedi, kontra kész konyhabútor

 

Amikor konyhabútort szeretnénk vásárolni legelőször is két lehetőség közül kell döntenünk. Az áhított konyhánkat nagy konyhabútorgyárak kész elemeiből, vagy egyedi gyártásból, kizárólag számunkra elkészítve szeretnénk megvalósítani.

konyhabútor

Nos mindkét esetben vannak vannak pro és kontra érvek ezért érdemes végig menni a lehetőségeinken:

  1. mennyire vagyunk trend és design orientáltak?
  2. mennyire fontos az idő?
  3. mennyire ragaszkodunk színekhez, struktúrákhoz?
  4. mennyire bonyolult az alaprajzunk?
  5. vannak-e egyedi kívánságaink?
  6. elég vizuálisak vagyunk-e?
  7. mi van ha 1-2 év múlva szeretnénk esetleg kiegészíteni?
  8. mi a helyzet a garanciával?
  9. és mi a helyzet az árral?

 

Belépve a konyhába, annak látványa, a stílusa lesz az első, ami azonnal szembe ötlik. Hogyan néz ki a konyhabútor, mit tükröz megjelenése. A kész konyhabútorok esetében maguk a gyártók az elsődleges innovátorok, hiszen minden évben a legnagyobb nemzetközi kiállításokon mutatják be az aktuális trendeket, a színeket, struktúrákat, és irányvonalakat, ami mentén a konyhatrend halad. Ez persze  nem jelenti azt, hogy az egyedi gyártású konyhabútorok ne lennének naprakészek design szempontjából.

Home Cucine - Etica konyhabútor

Amikor egy gyártó konyhabútor katalógusát nézegetjük, ott rögtön egyben látjuk a kompozíciókat, azonnal érnek az impulzusok, mi tetszik és mi nem, mit szeretnénk és mit nem. Amikor a tervek elkészülnek, akkor azonnal látjuk hogyan is fog kinézni teljes valójában színeiben, struktúrájában, hiszen a gyárak programjai saját elemkatalógusukból dolgoznak. Ha egyedi konyhában gondolkodunk ez valamivel nehezebb. Ez esetben is elsoroljuk kívánságainkat, képeket mutogatunk elképzeléseinkről, de mivel másképp működik a rendszer, elképzelhető, hogy kicsit nagyobb fantáziára lesz szükségünk, hogy a végeredményt az előbbi kritériumoknak megfelelően tudjuk elképzelni a leendő konyhánkban.

Home Cucine konyhabútor

Admirál Konyhastúdió - egyedi gyártású konyhabútorTervező: Gampel Szilvia – Sylburyhome, fotó Köhler Ági 

Előfordulhat, hogy beleszerelmesedünk egy különleges  színbe vagy egy struktúrába amit megláttunk egy gyári katalógusban, de jó ha tisztában vagyunk vele, ezt legkevésbé sem fogjuk tudni megvalósíttatni egyedi gyártásban. Ennek egyszerű oka van: a gyárak elem struktúrái, front anyagai itthon nem elérhetőek, hiszen azok színek és anyagok tekintetében szigorúan gyárakra (olasz, német, spanyol… stb) specifikáltak.  Ez természetesen nem vonatkozik az általános és közismert megjelenésekre, magasfényű, matt, Pantone színből válaszható frontok… stb.

Home Cucine konyhabútor

Home Cucine konyhabútor

A bonyolult alaprajzok, az egyedi kívánságok és persze a nem mindig stimmelő méretek nem egyszer, óhatatlanul is részei a konyha bútor tervezésnek. Ebből a szempontból indifferens is lehetne milyen gyártású konyha mellett döntünk, azonban itt is van  különbség, elsősorban időben, és talán anyagiakban is, bár ez utóbbi egyáltalán nem biztos.  Attól hogy kész konyhabútor mellett voksolunk, még nem zárjuk ki magunkat az egyedi megoldások lehetőségéből. Ilyenkor viszont számolnunk kell egy megnövekedett gyártási idővel, és némi felárral is. Egyedi gyártáskor sok esetben  pont ezért  egyeztetünk ezekben a stúdiókban, rövidebb gyártási időben azonban itt sem reménykedhetünk.

Home Cucine konyhabútor

Admirál Konyhastúdió - egyedi gyártású konyhabútor

Előfordulhat, hogy néhány év múlva különböző okokból kifolyólag szükségünk lenne további elemekre. Konyha gyárak esetében, amennyiben nem kifutó termékről volt szó (és erre fel is hívják figyelmünket) ennek semmi akadálya nincs, színben és minőségben ugyan azt fogjuk kapni, mint néhány évvel előtte. Egyedi gyártás esetén, amennyiben körültekintőek voltunk és jó nevű, profi cég készítette el konyhánkat, szintén jó eséllyel vághatunk neki  a “régi-új projectnek”. Ugyanez érvényes a garanciákra is, ami sem  a gyárak, sem a korrekt egyéni gyártók esetében nem kétséges.

Home Cucine konyhabútor

Admirál Konyhastúdió - egyedi gyártású konyhabútor

Végezetül pedig, de nem utolsó sorban, az idő kérdése. Nos, ha tetszik, ha nem, ez egy igazi “húzó erő” a konyha bútor gyárak esetében. Amikor a nagy kapacitással bíró gyárak igen széles skálájú standard elemeiből válogatunk, a konyhaterv elfogadása után már 2-3 héten belül megérkezhet az áhított konyha bútor, vagyis akkor amikor az időfaktornak jelentősége van, akkor ez fontos döntő tényezővé válhat. Viszont ha időben nem függünk semmitől, nyugodtan hagyatkozhatunk a hosszabb idő alatt készülő egyedi bútorgyártókra is.

Home Cucine konyhabútor

Admirál Konyhastúdió - egyedi gyártású konyhabútor

Admirál Konyhastúdió - egyedi gyártású konyhabútor

Home Cucine konyhabútor

Vagyis, amint látjuk, minkét típusú konyha bútor vásárlása mellett (de nem a másik ellen) szólnak érvek. A döntést a fentebb felsorolt tényezők mindegyike egyik vagy másik irányban befolyásolja, nekünk kell tisztába jönnünk azzal, hogy időben és álmokban melyik felel meg leginkább elvárásainknak.

részletes információ olasz, és egyedi gyártású konyhabútorokról egyaránt: ADMIRÁL KONYHASTÚDIÓ