28
ápr

Rózsavizes, őszibarackos sütemény

Az őszibarackos sütemény rózsavízzel bolondított változata annyira finom, és illatos, hogy vétek lenne nem kipróbálni…

HOZZÁVALÓK:
6 dkg vaj ( szoba hőmérsékletű )
30 dkg liszt
másfél teáskanál só
5 teáskanál hideg víz

őszibarackos sütemény korongok

A TÖLTELÉKHEZ:

2 csésze kockára vágott őszibarack (kb. 2 nagy őszibarack)
2 evőkanál durvára vágott bazsalikom
1 teáskanál rózsavíz (1/4 teáskanállal indulóan és fokozatosan hozzá a többi ízlés szerint) )
1/4 csésze méz (lehet több is, ha édesebben szeretnéd) )
1 citrom leve
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 tojás

őszibarackos sütemény korongok

A lisztet és a sót szitáljuk a gyúródeszkára, a közepén készített mélyedésbe tegyünk vajat, morzsoljuk össze a liszttel, adjuk hozzá a vizet, keverjük kézzel össze, majd gyúrjuk lágy, rugalmas, sima tésztává. Csomagoljuk folpackba, és tegyük egy órára a hűtőbe. Pihentetés után nyújtsuk fél cm vastagságúra, és szaggassunk belőle kiszúró – vagy pohár – segítségével egyforma korongokat.

őszibarackos sütemény korongok

A töltelékhez valókat a kukorica keményítő kivételével keverjük össze, hagyjuk állni cca. negyed órát, hogy levet engedjen és az ízek összeérjenek. Ekkor keverjük bele a kukoricakeményítőt.

őszibarackos sütemény korongok

őszibarackos sütemény korongok

A tésztakorongok közepére halmozzunk kis adag tölteléket, majd a széleket húzzuk át vizes újjal. Borítsunk rá egy másik korongot, lapogassuk össze a széleit, és villával nyomkodjuk még szorosabbra – amitől egyben díszítést is kap. Kenjük meg a tojással a tetejét, és szórjuk meg durva, nagy szemű cukorral.

őszibarackos sütemény korongok

Ezután helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük vissza fél órára a hűtőbe, majd a pihentetés után, 170 fokon, cca. 15 – 20 perc alatt süssük ki., Tálaláskor díszítsük friss bazsalikom levelekkel… 

őszibarackos sütemény korongok

photo: local milk