29
ápr

Babaszoba faldekoráció – ahogy sosem gondoltad volna…

A közelmúltban a véletlen utamba sodort egy fiatal építőművész, dekoratőr lányt, aki új alapokra helyezte és teljesen más értelmet adott a babaszoba dekoráció fogalmának.

foto: Göblyös Péter

Nagy Ági egyedi falfestéssel és design kiegészítők tervezésével foglalkozik. Azonban rögtön felejtsük is el az unalomig ismételt és utánzott Disney figurákat, hiszen a GYERMEKKUCKÓ fiatal tulajdonosa, valami egészen egyedi látásmóddal, személyre szabott módon fest meseszép falakat a babaszobákba…

Inout- Home: Honnan az indíttatás a gyermekek felé?

Nagy Ági: A véletlennek köszönhető, hogy az életemben a fő alkotási irányt most már a gyerekszobák jelentik. Talán óvodás lehettem, amikor nyilvánvalóvá vált a szüleimnek és a tanítóimnak, hogy a festés, rajzolás komolyabban foglalkoztat mint a társaim többségét. Művészeti iskolák, szakkörök követték egymást az életemben, majd egy aprócska kitérő. Ugyanis a kamasz éveim kisebb ellenállással kezdődtek a művészet irányába, ezért tettem egy kis kitérőt közgazdasági szakközépiskola irányába.

Hamar kiderült, hogy ez tévút, de egy pillanatig se bánom, hogy végig csináltam. Kellett az a négy év az életemben ahhoz, hogy igazán megismerjem magam és kiderüljön mi is az én utam valójában. Életem mai napig meghatározó baráti kapcsolatai is ezalatt a  4 év alatt köttettek.

18 évesen Budapestre költöztem, ahol a Dekoratőr iskola tanulója lettem. Nagyon élveztem az itt eltöltött két évet, mivel az oktatási rendszerük gyakorlatias. Váltották egymást az iskolai és gyakorlati hetek. Ezek a munkák egyre jobban erősítették bennem a vágyat, hogy tovább képezzem magam és a belsőépítészet felé forduljak. Hazánkban ez a képzés nem igazán volt egyértelmű még akkor.

Nagyon sokat kutattam, hogy hol tanulhatnak azok a szakemberek akiknek ez a titulusa. Lakberendező, enteriőrtervező okj-s szakmákat találtam, főiskolai, egyetemi szinten pedig építész, formatervező és akkor újonnan induló szakként az építőművészetet.

A Pécsi Egyetem Pollack Mihály Műszaki karának nyílt napján egészen világossá vált, hogy itt azt tanulhatom, ami igazán érdekel.

Sok ismerősöm szerzett róla tudomást, hogy milyen tanulmányokat folytatok és már az iskolai évek alatt lehetőségem volt dolgozni is a szakmában, leginkább lakberendezés terén. Itt jöttek szembe velem feladatként a gyerekszobák tervezései.

Szerettek volna egyedi dekorációt látni a falakon, de nem igazán találtuk azt szolgáltatót itthon, aki az elképzeléseinket meg tudta volna valósítani. Hosszas beszélgetések, tervezgetések után arra jutottunk, hogy megpróbálom én a faldekorációt.

Falat festeni soha senki nem tanított, így volt nagy izgalom az első ilyen munkánál, de úgy voltunk vele, hogy egy próbát megér, le lehet festeni ha nem jól sikerülne. De ez nem így történt. Nagyon megszerettem ezt a típusú alkotói munkát, és ez a szeretet mai napig tart. Úgy érzem az alkotásaim által valami pluszt adhatok azoknak a gyerekeknek akik ezekben a szobákban nőhetnek fel.

Fontosnak tartom a gyerekek fejlődése szempontjából a harmonikus szobákat.

Én a mai napig emlékszem a gyerekszobámra, a környezetre ami körülvett. Biztos vagyok benne, hogy nagy hatással volt a kreatív fejlődésemre. Anyukám rajzai és különféle kézműves alkotásai, amivel az egész lakást harmonikusan dekorálta, még mindig a szemem előtt vannak. Apukám is egy igazi ezermester, nagyon sokat barkácsoltunk együtt is. Ritkán telt el úgy hétvégénk, hogy ne született volna egy új ötletünk családilag, amit szinte azonnal igyekeztünk meg is valósítani.

Miért pont faldekoráció?

 

N. Á. : A diplomám megszerzése után válaszút elé kerültem. Nagyon szerettem volna a szakmámban elhelyezkedni, de azokban az években pályakezdőként ez nagyon nehéznek bizonyult. Mindig vágytam arra, hogy a magam ura lehessek, és azzal foglalkozzak, amiben igazán örömömet lelem.

Így meghoztam azt a döntést, hogy minden erőmmel a falfestésekre és a gerekszobákra fogok koncentrálni, mivel ezen a téren hiánypótló tudok lenni hazánkban. Megszerették a stílust, amit képviselek, a színeimet, a harmóniát, amit a szobákban teremtek.

A kereslet növekedésével éreztem a támogatást, hogy jó amit csinálok. És a legfontosabb, hogy szeretettel tudok a munkámra tekinteni mai napig.

A falfestések mellett szépen lassan, de visszakerült az életembe az építészet és a lakberendezés, valamint egy másik szerelem, az esküvő dekoráció. Számomra ez mind öröm munka, kikapcsolódás és inspirálódás is egyben.

A figuráid egyediek,  miért ezt  – a nehezebbik – utat választottad?

N. Á.: Egy-két másolási gyakorlat arra nagyon jól volt, hogy a technikát elsajátítsam, de el kellett kezdenem a saját karaktervilágomat megtervezni, amikkel a mai napig dolgozok. Évekbe telt mire tökéletesítettem a figurákat, de az elmúlt 2 évben mondhatom, hogy megtaláltam azokat a formákat és arányokat, amit jelenleg tökéletesnek érzek.

Nehezebb útnak nem a tervezési órák és a rengeteg gondolkodás miatt érzem, hanem a megvédésük miatt. A sok másoló miatt, akik úgy érzik szabadon használhatók a mintáim következmények nélkül, jogi lépéseket kellett tennem. Sokáig hittem abban, hogy tiszteletben tartják a munkáimat e nélkül is, de egyre több falba ütköztem, így muszáj volt áldoznom a figuráim, stílusom védésére anyagi téren.

Hogyan születnek az új  figurák, honnan meríted az ötleteket ?

N. Á.: A vállalkozásom pár figurával karakterrel indult, amik a mai napig a legkedveltebb mintáim. 7 év alatt rengeteg kreatív szülővel hozott össze a sors megrendelőként, akik nem hagyják, hogy ellustuljak és folyamatosan kérnek olyan témákat, karaktereket, állatokat, amiket eddig még nem festettem.

Ilyenkor nem mondok nemet, hanem boldogan állok neki az új figurák és elképzelések megtervezésének. Az inspiráció ezekhez megfoghatatlan, nagyon sokrétű az érdeklődésem, így én magam se tudnám megmondani, hogy honnan jönnek az ötletek. Szabadidőmben nagyon sokat nézek képeket más-más témákban, legyen az fotóművészet, festészet, dekoráció, építészet, bútorok… bármi, ami a szememnek kellemes látvány. Ezek inspirálnak a gyerekszobák faldekorációjában is színben, formában, témában.

Folytatásban: A GYERMEKKUCKÓ egyedi design kiegészítői

További részletes információ: GYERMEKKUCKÓ website,  GYERMEKKUCÓ facebook,  GYERMEKKUCKÓ instagram