Tejszínes egreskrém
Hozzávalók
a piszkepüréhez:
50 dkg egres
2 és fél dl víz
12 dkg porcukor
1 lap zselatin
A porcukrot (1 evőkanál kivételével) a vízzel felforraljuk. A gyümölcsöt beleöntjük, és 10 perc alatt puhára főzzük, majd összeturmixoljuk, átszűrjük, hogy ne maradjon benne mag, végül a félretett cukorral összekeverjük.
A zselatinlapot a dobozán lévő leírás szerint feloldjuk.
A krémhez:
2 dl tejszín
1 és ¼ dl joghurt
másfél evőkanál étkezési keményítő
1 és ¼ dl tej
3 evőkanál porcukor
Az étkezési keményítőt serpenyőben a cukorral összekeverjük, és fél dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és a keményítős tejet apránként belekeverjük. Állandóan kevergetve krémmé főzzük, nehogy összekapjon, majd a tűzről lehúzzuk.
A feloldott zselatint a meleg krémbe keverjük, és folpackkal letakarva kihűtjük. Utána a gyümölcspürét és a joghurtot is belekeverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a krémbe forgatjuk. A tojásfehérjét is felverjük, a maradék porcukorral édesítjük, úgy adjuk a krémhez. Magas poharakba töltjük, és legalább 2 órára jégbe hűtjük. Tejszínhabbal és mogyorós csókokkal, esetleg más aprósütemény kíséretében tálaljuk.
recept: gasztroabc.hu – fotók: Flickr, és Lara Ferroni